SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BURZA ROBA
 
Osnovana prva hrvatska burza poljoprivrednih proizvoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2013. - 12:53:00
Zadnja izmjena: 12.10.2013. - 12:57:38
OSIJEK - U Osijeku je danas održana osnivačka skupština prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda "Burza agro", projekta u čijoj realizaciji sudjeluju Euro Broker Service iz Luxembourga, grad Osijek te Hrvatska poljoprivredna komora.
Koordinator osnivačkog odbora Ivan Novak kazao je kako je cilj osnutka burze stvaranje uvjeta sigurnosti proizvodnje i reguliranje tržišta, a predviđeno je zapošljavanje desetak menadžera.

Izrazio je uvjerenje da će do polovice prosinca biti riješene zakonske i tehničke pretpostavke za rad burze te da će tada krenuti i prve transakcije.

Pojasnio je da proizvođači pri predaji pšenice dobivaju skladišnicu, a burza je prodaje jer proizvođač procijeni da je potrebno. Ustvrdio je kako burza jamči najnižu akontacijsku cijenu od oko 1,30 kuna za kilogram pšenice.

Skupština je, umjesto očekivanih tisuću, okupila stotinjak poljoprivrednih proizvođača, a ostali zainteresirani imaju 90 dana za rezervaciju dionica i učlanjivanje u burzu. Predviđeno je da mali dioničari imaju 25 posto plus jednu dionicu vlasničkoga udjela.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) kazao je da je poljoprivrednim proizvođačima u njihovu poslovanju nužna burza, kao ekonomska institucija, koja će biti balans između proizvođača i potrošača, ali i udruživanje proizvođača koji su do sada često bili razjedinjeni.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić ocijenio je kako bi burza trebala svoje članove savjetovati u kojem trenutku trebaju prodati robu te omogućiti proizvođačima prodaju proizvoda po većim cijenama, nego što su bile proteklih godina.

Kazao je kako je zadaća HPK bila da poljoprivredne proizvođače obavijesti o osnivanju agroburze, ali da ne želi utjecati na njihovu odluku hoće li se uključiti u njezino poslovanje.