SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRAMOTNO
 
Osobna arhiva novinarske legende Žarka Susića pronađena – u smeću!
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 23.04.2017. - 21:56:00
KOLUMNA - Kad smo prije nekoliko dana u centru grada otkrili „sumnjivu“ vreću smeća, punu vlažnih i polutrulih papira, nismo niti slutili što je pravi sadržaj ove vreće za smeće. No, kako nas je istraživačka radoznalost natjerala na prekopavanje tog „smeća“, vrlo brzo postalo je jasno kako je nepoznat netko u smeće pobacao osobnu arhivu nekad najstarijeg živućeg i aktivnog sportskog novinara u Hrvatskoj Žarka Susića. 

Danima smo iz vreće za smeće odvajali papirić po papirić. Doslovno stranicu po stranicu, predmet po predmet. Potom smo sav taj sadržaj tako vlažan morali osušiti i pokušati što je više moguće sadržaja vreće za smeće spasiti. 

Uz to otkrivali smo brojnu privatnu prepisku ovog novinara, s primjerice njegovom bivšom suprugom ali prije toga sportašicom i novinarkom, ništa manje legendarnom Milkom Babović. Tu su i pisma i razglednice koje su Susiću slali kolege iz inozemstva, njegova urednička i novinarska prepiska s kolegama. Njegovi telexi s tekstovima kojima se javljao kao dopisnik s olimpijada ili međunarodnih natjecanja, kao dopisnik Vjesnika. U smeću su se našle i Susićeve novinarske bilješke, brojni zapisnici s raznih sportskih događanja, zapisnici i dokumenti nekadašnje Sekcije sportskih novinara Hrvatske, Vjesnikove novinarske kartice ispisane Žarkovim tekstovima s njegovim rukom dopisanim bilješkama. 

Od njegove osobne arhive spašeno je i ukupno stotinjak kazališnih programa raznih kazališta u Hrvatskoj, i to uglavnom od početka 1950.-ih do 1960.-ih godina. Poneka avionska karta sačuvana nakon novinarskih putovanja, te nejgove osobne bilješke i tablice s međunarodnih sportskih natjecanja ili olimpijada s kojih je izvještavao. Sačuvano je i nekoliko notesa, rokovnika i blokova s njegovim bilješkama i radnim planovima, kao i bilješkama za novinarske tekstove ili pripreme za razne zadatke na koje se spremao otići.

No, najveći dio arhive iz vreće za smeće već je strunuo i propao, iako smo odlučili i dio tako uništene dokumentacije sačuvati. Kao sramotu za ovo društvo, u kojem se očito više ne drži ni do čega. Ni do koga. Zapravo, tužna priča o stvarnoj novinarskoj legendi.

Zanimljivo je kako je Susić u osobnoj arhivi sačuvao i brojnu obiteljsku prepisku svoje majke, od čega smo znatan dio dokumenata, pisama, razglednica, dopisnica, uspjeli osušiti, očistiti i spasiti. Među tim je dokumentima sačuvan i dio obiteljske, rukom pisane kuharice Susićeve majke, s receptima za torte i razne kolače. Sačuvan je i sportski kalendar iz 1950. godine, a zanimljivost su i oglasi koje je u novinama svojevremeno naručio Mladen Delić, a oko čijeg se plaćanja kasnije sporio s novinama, pa je te telegrame iz nekog razloga Susić sačuvao u svojoj arhivi. Među bačenom arhivom pronađena je i manja kolekcija starih žileta za brijanje, koje je Žarko očito skupljao, futrola za dioptrijske naočale, njegova dva nalivpera, ponešto olovaka i jedna tehnička olovka s njegovim ugraviranim imenom i prezimenom. Sačuvana je i Susićeva stara osobna iskaznica iz bivše Jugoslavije.

Prikupljenu i iz smeća spašenu građu uskoro ćemo, nadam se, javno izložiti, ne samo kako bismo podsjetili na Žarka Susića, nego i kao opomenu na to što se dogodilo s njegovom novinarskom ostavštinom, koja je umjesto da bude sačuvana, pohranjena, ili javno izložena, jednostavno završila u smeću. I naravno, ostaje pitanje tko je taj nepoznati netko tko je na tako barbarski i primitivan način bacio osobnu arhivu koju je jedna obitelj skupljala u nekoliko generacija? I kako je moguće da muzejske ustanove, ili slične institucije nakon Žarkove smrti 2010. godine nisu pokušale preuzeti njegov osobni arhiv, kako bi se ta nevjerojatna građa o povijesti novinarstva sačuvala?!

Kako se moglo dogoditi da ovako vrijedna dokumentacija višestrukonagrađivanog novinarskog prvaka Jugoslavije i Hrvatske jednostavno propadne?

* fotografije se ne smiju koristiti bez dozvole Domagoja Margetića