SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Oštar pad njemačkog izvoza u veljači
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.04.2018. - 18:06:45
BERLIN - Njemački izvoz zabilježio je u veljači najoštriji pad u dvije i pol godine, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog ureda za statistiku, nadovezujući se na niz naznaka da je razdoblje ubrzanja rasta najvećeg europskog gospodarstva možda završilo.

Sezonski prilagođeni izvoz smanjen je u veljači 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od kolovoza 2015. godine, pokazuje Destatisovo izvješće.

Uvoz je također pao, za 1,3 posto u odnosu na siječanj.

Time je sezonski prilagođen trgovinski višak u drugom ovogodišnjem mjesecu kliznuo na 19,2 milijarde eura, što je njegova najniža vrijednost od početka prošle godine. U siječnju ove godine iznosio je 21,4 milijarde eura.

"Čini se da je vrhunac uzleta gospodarskih aktivnosti iza nas", konstatira analitičar HSBC Trinkhausa Lothar Hessler, nagađajući da je za pad izvoza vjerojatno ′kriv′ jači euro.

"Njemačko će gospodarstvo i dalje rasti, ali slabijim tempom", procjenjuje on.

Andreas Scheuerle iz DekaBanka ocjenjuje da podaci skiciraju razočaravajuću sliku prvog tromjesečja u njemačkom gospodarstvu.

"Teško je navesti razloge slabog početka godine jer se dobri uvjeti za gospodarstvo nisu promijenili u protekla tri mjeseca", kaže Scheuerle, napominjući da su rekordna zaposlenost i rast plaća stvaraju povoljno okruženje za domaću potražnju.

Dodaje također da protekcionističke prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno nisu glavni razlog pada njemačkog izvoza u veljači.

Njemačke kompanije zabrinjava mogući utjecaj trgovinskog rata SAD-a i Kine na njihovo poslovanje.

Tako su iz Komore za trgovinu i industriju (DIHK) prošlog tjedna poručili da bi eskalacija spora oko uvoznih carina mogla naškoditi globalnom gospdoarstvu i prigušiti potražnju za njemačkom robom i uslugama.

Prošlotjedno izvješće njemačkog ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo je najveći pad industrijske proizvodnje u veljači u više od dvije godine. Industrija gubi zamah, konstatirali su u ministarstvu.