SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Oštar pad prodaje Volkswagena u Europi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.10.2018. - 08:14:25
FRANKFURT - Prodaja Volkswagena je u rujnu pala gotovo 20% zbog novih emisijskih standarda u Europi i nesigurnosti korisnika nakon američko-kineskog trgovinskog rata. 

Prema podacima Financial Timesa, europske isporuke su pale čak 42,6 posto u odnosu na prethodnu godinu na 91.100 vozila. 

Od rujna, svi automobili koji se prodaju u EU, kao i u Švicarskoj, Turskoj, Norveškoj i Islandu, moraju ispuniti novi WLTP standard. Ova nova regulativa, službeno nazvana "Globalna procedura za ispitivanje vozila", uvedena je širom Europe kao posljedica dizel skandala, a cilj je osigurati da rezultati ispitivanja emisija budu bliži stvarnim. 

Novi stroži standardi emisije stvorili su teškoće za proizvođače automobila, jer kompanije moraju testirati sve modele automobila koje prodaju. Ranije ove godine, Volkswagen je procijenio troškove certifikacije u novoj proceduri od preko milijardu eura. 

Manje prodaja u Europi izazvala je pad od 18,3% u globalnim isporukama prošlog mjeseca na 485.000 automobila. Na domaćem tržištu Volkswagena - Njemačkoj - pad je bio "ogroman", komentirali su predstavnici kompanije. Isporuke su pale za 47,1 posto na 23.300 vozila.