SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
OT Logistics prodaje udjel u Luci Rijeka
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 01.10.2018. - 12:17:00
Zadnja izmjena: 01.10.2018. - 13:07:16
RIJEKA - Ovih dana se neslužbeno može čuti kako poljski OT Logistics planira prodaju udjela u Luci Rijeka. 

Neslužbeno se doznaje kako bi za preuzimanje mogli biti zainteresirani kineski investitori čije jedno važno poslovno izaslanstvo upravo ovih dana boravi u Hrvatskoj. Kinezi su ranije u više navrata iskazivali interes za riječku luku u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima.

Zbog ove je informacije burza jutros razvrstala dionice Luke Rijeka (ZSE:LKRI-R-A) u segment promatranja.

OT Logistics kontrolira s partnerima 50,56 posto udjela u Luci Rijeka.

Početkom godine, poljski državni fond FEZ kupio je od poljske logističke tvrtke OT Logistics gotovo devet posto udjela u Luci Rijeka, ukazujući na vladinu strategiju podrške širenju poljskih kompanija u inozemstvu. Foreign Expansion Fund (FEZ) sastavni je dio poljskog razvojnog fonda PFR TFI, a zadaća mu je pružanje podrške poljskim kompanijama koje se planiraju širiti u inozemstvu. Prema priopćenju objavljenom na FEZ-ovoj internetskoj stranici, fond je od OT Logisticsa kupio 8,75 posto dionica Luke Rijeka za 32,8 milijuna zlota (59 milijuna kuna).

Poljski OT Logistics je u srpnju 2015. godine ušao u vlasničku strukturu Luke Rijeka - tada je u javnoj ponudi stekao 20,81 posto dionica, a u rujnu prošle godine je od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kupio 11,75 posto državnih dionica, čime je svoj udio u Luci Rijeka povećao na 32,56 posto. 
Sredinom studenoga 2017. godine OT Logistics je objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Luke Rijeka, a u toj je ponudi djelovao zajedno s dva mirovinska fonda - AZ i Erste mirovinskim fondom, koji su kao institucionalni investitori u Luku Rijeka s poljskom kompanijom potpisali međudioničarski ugovor kojim reguliraju suradnju u riječkoj luci. 

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), poljski OT Logistics trenutno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica odnosno 8,86 posto dionica na skrbničkom je računu u Privrednoj banci Zagreb, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a. 

Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima 25,02 posto dionica Luke Rijeka.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.