SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
OTP banka kupila Vojvođansku banku
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 05.08.2017. - 08:55:05
BEOGRAD - Nacionalna banka Grčke (NBG) potpisala je danas sporazum sa OTP bankom Srbija (OBSr) o prodaji celokupnog vlasništva nad Vojvođanskom bankom i drugim poslovima Nacionalne banke Grčke u Srbiji. 

Kako navodi OTP banka Srbija, to je treće preuzimanje banke koje je izvršila u poslednjih nekoliko meseci, a kao rezultat preuzimanja tržišni udeo će joj se povećati na 5,7 procenata, zbog čega će ta banka postati sedma najveća banka na srpskom tržištu.

Zamenik generalnog direktora OTP Banke Mađarska i predsednik Upravnog odbora OTP banke Srbija Laslo Volf ocenio je da će finansijsko zaključenje te transakcije biti završeno do kraja 2017. godine.

Volf je kazao da će nastaviti da prate šanse za preuzimanje drugih banaka u regionu.

Predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović kazao je da je to preuzimanje dodatno učvrstilo prisustvo OTP banke u Srbiji i da će omogućiti dugoročnu profitabilnost poslovanja te banke.

"Sigurni smo da će više od milion klijenata fizičkih lica korisnika usluga Vojvodjanske banke biti zadovoljno visokokvalitetnim asortimanom proizvoda i usluga koje nudi OTP Grupa", dodao je Mihajlović.

Kako navodi OTP banka Srbija, klijenti Vojvođanske banke mogu da očekuju bolju ponudu proizvoda, kao i kvaliteta usluga i u narednom periodu.

Vojvođanska banka je deveta po veličini banka u Srbiji sa tržišnim učešćem od 4,2 odsto bilansne aktive bankarskog sektora na kraju 2016. godine. Ukupna aktiva Vojvođanske banke je u prošloj godini iznosila 1.173 miliona evra, uz ukupno stanje kredita od 810 miliona evra, a u protekle dve godine, banka je ostvarila prinos na sopstveni kapital (ROE) od 1,9 odsto i 2,3 odsto.

Vojvođanska banka trenutno ima 1.405 zaposlenih, posluje preko mreže od 105 filijala i raspolaže sa 138 bankomata.