SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STARTUP
 
Outbrain preuzeo slovenski startup Zemanta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.07.2017. - 08:13:00
Zadnja izmjena: 26.07.2017. - 08:16:27
LJUBLJANA - Američko-izraelski Outbrain preuzeo je slovenski stratup Zemanta.

Svota koju je Outbrain platio ostat će poslovna tajna. Suosnivači Zemante Andraž Tore i Boštjan Špetič pridružit će se Outbrainu. Zemantina platforma će i nakon priključenja Outbrainu nastaviti djelovati kao samostalna jedinica. 

Zemanta je sustav za automatsko generiranje poveznica, tagova i slika. Kao sustav za automatsko generiranje poveznica i tagova koristi se postupkom crpljenja informacija (engl. information extraction), koji u pojedinim fazama uključuje tehnike strojnog učenja i obradbe prirodnog jezika. 

U osnovi Zemanta “skenira” sadržaj određene web stranice i potom preporuči povezani sadržaj, slike, blogove, video klipove s drugih web stranica. A sve to radi u realnom vremenu. Tako primjerice dok napišete jednu rečenicu Zemanta će već preporučiti određeni set linkova i poveznica.

Zemanta je prije deset godina postala prvi slovenski startup u kojega je investirao tada prestižni britanski Seedcamp. U ovih deset godina Zemanta je prikupila oko devet milijuna dolara investicija, a najpoznatiji investitori bili su Union Square Ventures, Eden Ventures i T.A.G. The Accelerator Group.