SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVIDENDE
 
Ove godine povećane dividende kompanija koje kotiraju na Ljubljanskoj borzi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.05.2017. - 16:58:00
Zadnja izmjena: 24.05.2017. - 16:59:02
LJUBLJANA - Vlasnici slovenskih dionica mogu se ponovno nadati visokim dividendama, prosječan očekivani povrat kod jedanaest tvrtki je 4,9 posto, pokazuje analiza Gorenjskog brokerskog društva (GBD), piše portal Siol.net.

Ako je do prije nekoliko godina visoki dividendni prinos na Ljubljanskoj burzi bio posljedica podcijenjenih dionica danas nije tako.

"Današnja visoka stopa dobiti od dividendi posljedica je veće dobiti i često boljih poslovnih rezultata kompanija u posljednjih godinu dana. Mnoge slovenske tvrtke ušle su u zrelu fazu rasta u kojoj je manje ulaganja, što omogućava veće dividende za dioničare", kaže financijski analitičar Domen Granda iz GBD-a.

On upozorava da kupovanje dionica samo na temelju visokih prinosa dividendi nije racionalna odluka, budući da je kretanje cijena dionica pod utjecajem raznih faktora.

"Ako želimo ulagati u kompanije s visokim dividendama, najbolje je odabrati tvrtke koje su pozitivno ocijenjene, imaju stabilno poslovanje i isplaćuju rastuću dividend", rekao je Granda.

Ove godine je ključna promjena u isplati dividende praćenje europskog standarda. Oni propisuju da je rekordna visina vrijednosti dionica u pravilu jedan dan prije isplate dividende. 

Na skupštinama kompanija izglasani su iznos dividende za Salus (30 eura), Petrol (14 eura), Telekom Slovenije (5 eura) i Savu (0,80 eura). U drugim tvrtkama Skupštine još nisu održane. Bez dividende ove godine ostat će dioničari Intereurope i Uniora.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.