SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
OVI indeks pokazuje rast potražnje za radom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2018. - 13:05:39
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u siječnju je porastao za 42,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, izvijestili su u petak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks porastao za 12,4 posto, što je treći najveći rast u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon listopada i svibnja 2017. godine", navodi se u priopćenju EIZ-a.
Podatci prema regijama pokazuju da je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najveći porast, za 52,1 posto, zapažen na sjevernom Jadranu, koji uključuje Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, dok je najmanji porast broja oglasa, 19,1 posto, opažen u istočnoj Hrvatskoj, koja uključuje Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku te Brodsko-posavsku županiju.
Regije južni Jadran (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska te Zadarska županija) i središnja Hrvatska (sve ostale županije) iskusile su sličan porast broja oglasa za posao od 40,6 i 40,8 posto u odnosu na siječanj 2017. godine, ističu analitičari EIZ-a.
OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.
OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).