SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
OVI indeks pokazuje rast potražnje za radom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2018. - 13:05:39
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u siječnju je porastao za 42,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, izvijestili su u petak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks porastao za 12,4 posto, što je treći najveći rast u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon listopada i svibnja 2017. godine", navodi se u priopćenju EIZ-a.
Podatci prema regijama pokazuju da je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najveći porast, za 52,1 posto, zapažen na sjevernom Jadranu, koji uključuje Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, dok je najmanji porast broja oglasa, 19,1 posto, opažen u istočnoj Hrvatskoj, koja uključuje Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku te Brodsko-posavsku županiju.
Regije južni Jadran (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska te Zadarska županija) i središnja Hrvatska (sve ostale županije) iskusile su sličan porast broja oglasa za posao od 40,6 i 40,8 posto u odnosu na siječanj 2017. godine, ističu analitičari EIZ-a.
OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.
OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.