SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDIKATORI
 
OVI indeks ukazuje na nastavak rasta potražnje za radom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2017. - 12:42:29
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u listopadu ove godine zabilježio je rast od 36,3 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, objavio je u srijedu Ekonomski institut iz Zagreba (EIZ).

Najveća potražnja za radnom snagom u listopadu ove godine ostvarena u zanimanjima prodavač, učitelj, konobar, kuhar i vozač. U gotovo trećini oglasa u listopadu tražila se srednja stručna sprema, a 90 posto oglasa bilo je podjednako raspodijeljeno između ugovora za stalno i ugovora na određeno vrijeme, navode iz EIZ-a.

Kako ističu iz EIZ-a, desezonirane vrijednosti OVI indeksa upućuju na to da je najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja oglasa postignut upravo u listopadu ove godine - iznosio je visokih 17,2 posto. Svibanj je bio drugi mjesec po doprinosu, dok su travanj i rujan imali najveći negativan doprinos.

Dodaju i da je zahvaljujući povoljnim kretanjima indeksa u većini mjeseci proteklih godinu dana, tijekom kojih je ostvaren rast u osam od 12 mjeseci, potražnja za radom ubrzala rast u prvih deset mjeseci 2017. za 17,3 posto u odnosu na kraj 2016. godine.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).