SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDIKATORI
 
OVI indeks ukazuje na nastavak rasta potražnje za radom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2017. - 12:42:29
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u listopadu ove godine zabilježio je rast od 36,3 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, objavio je u srijedu Ekonomski institut iz Zagreba (EIZ).

Najveća potražnja za radnom snagom u listopadu ove godine ostvarena u zanimanjima prodavač, učitelj, konobar, kuhar i vozač. U gotovo trećini oglasa u listopadu tražila se srednja stručna sprema, a 90 posto oglasa bilo je podjednako raspodijeljeno između ugovora za stalno i ugovora na određeno vrijeme, navode iz EIZ-a.

Kako ističu iz EIZ-a, desezonirane vrijednosti OVI indeksa upućuju na to da je najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja oglasa postignut upravo u listopadu ove godine - iznosio je visokih 17,2 posto. Svibanj je bio drugi mjesec po doprinosu, dok su travanj i rujan imali najveći negativan doprinos.

Dodaju i da je zahvaljujući povoljnim kretanjima indeksa u većini mjeseci proteklih godinu dana, tijekom kojih je ostvaren rast u osam od 12 mjeseci, potražnja za radom ubrzala rast u prvih deset mjeseci 2017. za 17,3 posto u odnosu na kraj 2016. godine.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.