SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURIZAM
 
Ovo su najprofitabilniji planinski centri u Srbiji
Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado
Datum objave: 13.09.2018. - 13:33:28
BEOGRAD - Srbija je zemlja koja se može pohvaliti izuzetnim planinama koje ujedno zauzimaju najveći deo njene teritorije. Srpske planine se dele na Rodopske, Karpatsko - Balkanske i Dinarske. Ispresecane su potocima i planinskim brzacima, a neke poseduju i kristalno čista jezera. Upravo su ova prirodna bogatstva razlog rasta planinskog turizma u Srbiji.

Planinski turizam nudi širok spektar aktivnosti za ljubitelje sportskih aktivnosti kao što su planinarenje, alpinizam i skijanje, ali i one koji gaje ljubav prema prirodi i čistom vazduhu. U nastavku teksta saznajte koje su to planine u Srbiji koje su najposećenije, i koje time donose najveći profit.

Kopaonik - najduža zimska sezona

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, koji je ujedno i njen najveći skijaški centar. On je uređen prema visokim standardima i zadovoljava sve potrebe ljubitelja ovog sporta. Skijaški centar Kopaonik se prostire na oko 62 km staza i ski puteva, uređenih za alpsko i nordijsko skijanje.

Odlično opremljene staze namenjene su svim kategorijama skijaša, od početnika do vrhunskih sportista. Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje, kojima je pokriveno 97% skijališta, sezona skijanja na ovoj planini traje duže. Upravo zbog toga što turisti imaju više prilika tokom zime da posete Kopaonik hoteli takođe beleže veće zarade.

Turistička sezona na Kopaoniku traje sve duže. Zimska je produžena na 4 meseca, a radi se na tome da se letnja produži na 3. Leti ovu planinu posećuju uglavnom domaći gosti, dok je zimska sezona koja je za nama zabeležila 33 odsto stranih turista.

Zlatibor - gondola donosi još veći profit

Još jedna planina koja mami pažnju mnogobrojnih turista je svakako Zlatibor. Poslednjih godina intenzivo raste interesovanje za ovu planinu, ne samo kada su u pitanju turisti već i kada su u pitanju ljudi koji ovde žele da započnu biznis, zbog očigledne isplativosti.

U Opštini Čajetina očekuju da će izgradnjom gondole, razvojem Ribničkog jezera, investiranjem u akva park i druge sadržaje namenjene turistima u narednih nekoliko godina dostići više od milion posetilaca na godišnjem nivou.

Zlatiborska gondola, čija je izgradnja u toku, doneće najviše profita. Po planiranoj statistici gondola će od samog početka ostvarivati neto dobit, koji će prve godine iznositi153 806 evra, sledeće 444 420 evra, a svake naredne oko 800 000 evra.

Međutim, indirektni prihodi biće i veći od novca koji će zaraditi žičara. U podnožju Tornika, oko jezera Ribnica, planira se projekat "Novi Zlatibor" koji će na preko 200 hektara ponuditi zemljište za hotele visoke kategorije i luksuzna apartmantska naselja.

Tara - atrakcija i tokom leta

Tara je jedna od najlepših planina Srbije i predstavlja oazu netaknute prirode. Turizam je jedna od najprihvaćenijih privrednih delatnosti na Tari, jer najmanje od svih uništava njene prirodne resurse, već su upravo oni način postizanja dohotka.

Nacionalni park Tara je poznato i kao zimsko i kao letnje rekreativno područje, pa budi interesovanje turista tokom cele godine. Ima izvanredne uslove za razvoj skoro svih oblika rekreativnih aktivnosti, pa osim u šetnji i planinarenju, ovde imate još zanimljivih načina da provedete vreme.

Tu su veliko jezero na Drini i u dolini Rzava namenjeno vodenim sportovima, brdske planine i valoviti tereni za zimske aktivnoti, a Tara je ujedno bogata raznovrsnom divljači pa je dobar izbor i za ljubitelje lova i te vrste turizma. Poslednjih godina na ovom prostoru razvijen je i rafting.

Na Tari postoji nekoliko poznatih turističkih lokaliteta, od kojih najviše pažnje privlače Kaluđerske Bare, Mitrovac i Predov krst. Kada je turistički promet u pitanju, prošle godine je zabeležen oko 240 000 noćenja domaćih turista na ovoj planini. Ono što je zanimljivo je to da se domaći turisti obično ovde zadržavaju 3-4 dana, dok se beleži duži boravak stranih turista.

Značaj planinskog turizma

Planinski turizam ima značajno mesto u turizmu Srbije. Najzastupljeniji oblici turizma na planinama Srbije su:

Rekreativno odmarališni (Tara, Zlatibor, Babin zub)

Sportsko-rekreativni i banjski (Kopaonik)

Vikend turizam (Golija, Divčibare, Crni vrh)

Zdravstveni (Zlatbor, Zlatar)

Snežni pokrivač je jedan od najbitnijih faktora za razvoj planinskog, sportsko - rekreativnog turizma, i u tom pogledu najbolje uslove ima Kopaonik, a za njim Stara planina. Dalji razvoj planinskog turizma omogućiće efikasniji ekonomski razvoj ovih prostora, i ekonomski prosperitet za naredne generacije.