SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DVA FAKTORA
 
Ožujak bi mogao donijeti potrese na svjetskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 27.01.2019. - 16:58:42
DAVOS - Poslovni ljudi, ekonomisti i političari, koji su proteklog tjedna šetali hodnicima kongresne zgrade u Davosu, nisu skrivali svoje strahove od dvaju potresa koji mogu prodrmati svjetsko gospodarstvo tijekom ožujka. 

Radi se o mogućem obnavljanju trgovinskog rata između SAD-a i Kine, te nevoljama zbog odlaska Velike Britanije iz Europske unije, planiranog za 29. ožujka. Ti događaji mogu ubrzati dolazak svjetske gospodarske recesije, koju mnogi ekonomisti očekuju za godinu dana. Sve je izvjesnije da će se Brexit dogoditi naprasno, bez dogovora, ali sukob Washingtona i Pekinga može se još obustaviti za pregovaračkim stolom.

U trgovinskom ratu SAD-a i Kine trenutačno traje primirje, postignuto početkom prosinca.

Američke vlasti dale su rok Pekingu da do 1. ožujka ponudi znatne ustupke kako bi se smanjio golemi deficit SAD-a u trgovini s Kinom. Ako dogovora ne bude, Washington će u ožujku carine na kineske proizvode povećati s 10 na 25 posto, te proširiti ih na robu u vrijednosti od dodatnih 200 milijardi dolara.

Prema pisanju američkih medija, Peking je ponudio Washingtonu da će za nekoliko godina potpuno izbrisati kineski suficit i uravnotežiti robnu razmjenu. Promatrači ipak nisu sigurni da će ta ponuda zadovoljiti SAD.

Tijekom sastanka u Davosu američki državni tajnik Mike Pompeo nazočnima je videovezom rekao kako je dogovor s Kinom ostvariv. Međutim, upozorio je kako za to nije dovoljna samo »poštena trgovina«, nego da Kina osigura »slobodna i otvorena mora«, kao »principe demokracije«. Promatrači se boje da će uz takve dodatne, političke zahtjeve Kini do dogovora Washingtona i Pekinga teško doći.