SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad američkih zaliha i snižena procjena proizvodnje podigli cijene nafte iznad 48 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2017. - 18:11:10
LONDON – Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara, poduprte snažnim padom američkih zaliha i sniženim službenim procjenama američke proizvodnje u idućoj godini.
Na londonskom je tržištu cijena barela povećana za 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta i iznosila je 48,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 45,71 dolara.
Tržište je poduprlo jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo znatno veći pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu nego što se očekivalo, za čak 8,1 milijun barela.
Smanjene američke zalihe potpiruju nadu da se višak ponude u odnosu na potražnju konačno smanjuje. Prekomjerna opskrba pritišće tržište već tri godine i nastavljena je i ove godine unatoč nastojanjima vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanjenom proizvodnjom svedu zalihe na petogodišnji prosjek.
Dodatno je cijene nafte danas podigla prognoza vlade u Washingtonu da bi iduće godine proizvodnja trebala porasti manje no što su dosada očekivali zbog snižene prognoze cijena.
U vladi procjenjuju da će se u 2018. u SAD-u dnevno proizvoditi 9,9 milijuna barela nafte, što je prigušilo bojazni da će zbog smanjenja proizvodnje predvođenog Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) tržište preplaviti američka nafta iz škriljca.
Prognoziranih 9,9 milijuna barela dnevno predstavlja ipak rekordnu proizvodnju za SAD, napominje Reuters.
"Kratkoročno se može očekivati daljnji rast (cijena) s obzirom na špekulacije o smanjenju proizvodnje u SAD-u, iako bi uzlazni trend mogla ograničiti tvrdokorna tržišna dinamika prekomjerne opskrbe", procjenjuje analitičar FXTM-a Lukman Otunuga.
U takvom je okruženju u drugi plan palo OPEC-ovo mjesečno izvješće, koje je pokazalo rast proizvodnje u lipnju za 393.000 barela dnevno, na 32,611 milijuna barela dnevno, pod utjecajem obnovljene proizvodnje u Nigeriji i Libiji i dodatnim barelima iz Saudijske Arabije i Iraka.
Neimenovani saudijski izvor izjavio je danas da Rijad u kolovozu planira smanjiti isporuke za više od 600.000 barela dnevno, čime bi njegov izvoz spustio na najnižu razinu u ovoj godini, kako bi udovoljili sezonski uvjetovanom rastu domaće potrošnje.
Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 44,79 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.