SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Pad azijskih indeksa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.10.2019. - 08:15:34
TOKIO – Azijski su indeksi spušteni u srijedu, jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora krajem ovoga tjedna.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,6 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 0,3 posto, a u jednom je trenutku dotaknuo i najnižu razinu u pet tjedana. Australsko tržište palo je 0,8 posto. 

Pad indeksa posljedica je novog rasta napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora u Washingtonu 10. i 11. listopada.
Američka vlada proširila je 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-upova.

Uz to, Washington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Bloomberg objavila je, pak, da Washington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odljeva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Washingtonu.