SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Pad broja izdanih građevinskih dozvola u travnju
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 13.06.2018. - 17:25:00
Zadnja izmjena: 13.06.2018. - 21:49:30
ZAGREB - U travnju ove godine izdana je 751 građevinska dozvola (637 za zgrade i 114 za ostale građevine), što je 9,1% manje nego u istom mjesecu prošle godine (8,1% manje za zgrade i 14,3% manje za ostale građevine).

Time je nastavljena tendencija usporavanja dinamike izdavanja građevinskih dozvola, početno obilježena spuštanjem godišnje stope rasta ispod dvoznamenkastih vrijednosti (od listopada prošle godine) te potom međugodišnjim padom u prosincu prošle i u travnju ove godine. Znakovito je da je travanjski pad obilježen istodobnim padom broja izdanih dozvola za zgrade i za ostale građevine, što je posljednji put zabilježeno u kolovozu 2015. godine.

Na takve je rezultate dijelom utjecala i relativno visoka baza jer je u travnju prošle godine ukupan broj izdanih građevinskih dozvola povećan na godišnjoj razini za 18,3%, a broj dozvola za zgrade za 24,6%, pri čemu su visoke stope rasta praktički obilježile prvih pet mjeseci prošle godine. U tom je kontekstu usporavanje i trenutni pad broja izdanih građevinskih dozvola ponajprije rezultat dosezanja relativno visoke razine izdavanja dozvola primjerene dinamici recentnog gospodarskog rasta.

U takvim je okolnostima sumarno u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, broj izdanih građevinskih dozvola povećan za skromnih 0,7% (rast za 2,1% kod zgrada, uz pad za 5,9% kod ostalih građevina), uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 11,4% (pad za 23,6% kod zgrada, uz rast za 27,7% kod ostalih građevina). Ovogodišnji podaci sugeriraju postupno ubrzanje vrijednosti radova na ostalim građevinama, uz istodobno smanjenje vrijednosti radova na zgradama, što bi mogla biti naznaka mogućeg oživljavanja aktivnosti u niskogradnji.

Tijekom travnja zabilježena je i skromna aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola za stanove, pa je tako predviđena gradnja 809 stanova korisne površine 79 864 četvorna metra, što je 15,6% stanova i 12,1% korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine. Temeljni je razlog izostanak gradnje većih novih stambenih zgrada s više stanova, pa je tako broj izdanih dozvola za stanove u novim stambenim zgradama s tri i više stanova na godišnjoj razini smanjen za 19,2%. Stoga je u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kumulativno izdano 1,8% manje građevinskih dozvola za stanove, ali je istodobno njihova korisna površina 4,0% veća.

Broj izdanih građevinskih dozvola znatno oscilira po mjesecima, pa će tek naredno razdoblje pokazati jesu li trenutna stagnantna kretanja tek privremena. Ipak, zbog dosegnute razine u izdavanju građevinskih dozvola te zbog gospodarskog rasta koji neće znatnije odstupati od prošlogodišnjeg, realno je očekivati umjereniji rast izdanih građevinskih dozvola u odnosu na onaj bilježen u protekle dvije godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.