SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte u očekivanju slabije potražnje na globalnom tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.10.2019. - 19:27:22
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti tržišnih sudionika oko slabljenja globalne potražnje, prije svega kineske.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 53,67 dolara.

Naznake još uvijek obilne globalne ponude nafte, u kombinaciji sa zabrinutošću zbog usporavanja gospodarskog rasta u Kini, najvećoj svjetskoj uvoznici nafte, pritišću cijene tog energenta.

Kineski gospodarski rast usporio je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini na šest posto, što je najslabiji rast u posljednjih 27,5 godina, zbog stalnih trgovinskih napetosti.

"Povratak pozitivnog cjenovnog trenda u ovoj je fazi malo vjerojatan s obzirom da poticajnih čimbenika. Samo sveobuhvatni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine ili veće smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) mogli bi promijeniti negativan status quo, ali zasad se ništa od toga neće dogoditi", rekao je Stephen Brennock iz londonskog PVM-a..

OPEC, Rusija i drugi proizvođači nafte, savez poznat kao OPEC%2B, dogovorili su u lanjskom prosincu da će od početka 2019. opskrbu smanjiti za 1,2 milijuna barela dnevno.
No, drugi po veličini svjetski proizvođač nafte, Rusija u nedjelju je priopćila da u rujnu nije ispunila svoje obaveze iz sporazuma o rezovima OPEC , povećavši proizvodnju plinskog kondenzata zbog priprema za zimu.

Osim toga, razgovori OPEC-ovih članica Kuvajta i Saudijske Arabije o nastavku proizvodnje nafte iz zajedničkih polja u neutralnoj zoni između dviju zemalja, kapaciteta 500.000 barela dnevno, također bi mogli značiti veću ponudu na tržištu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.