SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte za jedan posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2017. - 12:02:19
SINGAPUR – Na međunarodnim tržištima cijene nafte u srijedu su se spustile za jedan posto zbog iznenađujućeg rasta američkih zaliha goriva te i nadalje visoke ponudu OPEC-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,29 dolara. Barel je na američkom tržištu pojeftinio 53 centa, na 48,63 dolara, ponovno ispod granice od 50 dolara, koju je dan ranije premašio po prvi put od 25. svibnja.

Američki naftni institut (API) izvijestio je da su zalihe sirove nafte u SAD u tjednu koji je završio s 28. srpnjem porasle za 1,8 milijuna barela, na 488,8 milijuna dolara. To je obeshrabrilo nade da je pad zaliha na američkom tržištu u prethodnim tjednima bio naznaka povoljnijeg odnosa ponude i potražnje. Tijekom dana očekuje se i izvješće američke vlade o stanju zaliha goriva.

Na londonskom je tržištu cijena nafte pod pritiskom izvješća da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na najvišoj razini u 2017. godini, od 33 milijuna barela dnevno. To povećanje je u suprotnosti s obećanjima OPEC-a i nekih drugih velikih proizvođača, uključujući i Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno u razdoblju od siječnja ove do ožujka 2018. godine.

"OPEC-ovi podaci i proizvodnju u srpnju na najvišoj su razini u posljednjih 8 mjeseci – a to nije dobro", rekao je Matt Stanley iz dubajskog Freight Investor Services.

Economist Intelligence Unit objavio je da unatoč rezovima "globalno tržište ostaje prekomjerno opskrbljeno" i upozorio da "nema jamstava da će daljnje smanjenje biti dostatno za rebalans prezasićenog svjetskog naftnog tržišta".

Konzultantska tvrtka Douglas Westwood smatra da će ovogodišnje tržište nafte biti neznatno slabije opskrbljeno, no da će se prezasićenost vratiti u 2018. i trajati do 2021. godine.

"Preopskrbljenost se vraća u 2018. godini zbog ponovnog aktiviranja naftnih polja koja su ranije bila zatvarana", rekao je Steve Robertson iz Global Oilfield Services. "Nastavak rasta proizvodnje podupiru povećana ulaganja i vraćanje američke nekovencionalne proizvodnje nafte iz škriljaca", dodao je.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak vrijedila 49,61 dolar, što je za 36 centi manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.