SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte zbog većeg broja bušotinskih postrojenja u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2017. - 14:00:39
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom prošlotjednog rasta broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, no i dalje su nadomak najviših razina od sredine 2015.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak pala 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj cijeni, od 57,75 dolara.

Ukupan broj bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom je tjednu porastao za još dva, na 749, najvišu razinu od rujna, objavilo je krajem prošloga tjedna Baker Hughes. Broj takvih postrojenja rani je pokazatelj buduće proizvodnje, a njegov skok u posljednjih godinu dana, kada ih je bilo 477, uslijedio je nakon što su energetske tvrtke povećale planove potrošnje u 2017.

Aktivnosti bušenja tijekom 2017. poticao je oporavak cijena sirove nafte nakon višegodišnjeg slabljenja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan OPEC, uključujući i Rusiju, naime, prije godine dana dogovorili su smanjenja proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno, a na sastanku u prošlom tjednu dogovorili su produljenje tih rezova do kraja iduće godine.

"Tržišna reakcija do sada je bila pozitivna. Postoje samo dva zabrinjavajuća aspekta ... jedan je iračka nedisciplina o kojoj nije raspravljano, barem ne javno (odnosi na loš postupak Iraka prilikom dogovaranja rezova). Druga je OPEC-ova procjena za sljedeću godinu. Ona je daleko najviša, s godišnjim potrebama za njihovom naftom u visini 33,42 milijuna barela dnevno, dok američka vlada procjenjuje 32,70 milijuna a Međunarodna agencija za energiju 32,38 milijuna barela dnevno", naveo je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.