SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DATUM
 
Parlamentarni izbori u Sloveniji 3. lipnja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.04.2018. - 13:02:29
LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor potpisao je u subotu odluku o raspisivanju izbora za novi saziv parlamenta, odredivši da će se izbori za 90 članova Državnog zbora (parlamenta) održati u nedjelju 3. lipnja.

Na općim parlamentarnim izborima, osmima od stjecanja samostalnosti, oko 1,6 milijuna slovenskih birača bira 88 zastupnika po izbornim okruzima, po jednog predstavnika u svojim izbornim jedinicama biraju pripadnici talijanske i mađarske manjine.

Nakon potpisivanja odluke o raspisivanju izbora i raspuštanju dosadašnjeg saziva parlamenta, Pahor je izjavio kako se nada da će se predizborna kampanja odvijati u tolerantnom ozračju i da će izbori dati što jasniji rezultat koji će omogućiti da ubrzo dođe do formiranje nove vlade.

Do parlamentarnih izbora u Sloveniji dolazi nekoliko tjedana ranije nego što se predviđalo, a razlog je ostavka premijera Mire Cerara. Ostavku je prošlog mjeseca podnio u znak neslaganja s odlukom vrhovnog suda o poništavanju rezultata referenduima na kojemu su lani Slovenci podržali njegov zakon o gradnji strateške pruge Koper - Divača, ali i zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji.Cerarova vlada nastavlja obavljati tekuće poslove do formiranja nove.

Predsjendik Pahor svojom je odlukom u subotu raspustio i parlament, ali će on po predviđanjima održati još najmanje jednu izvanrednu sjendicu o aktualnim pitanjima i nekim zakonskim prijedlozima koji su već u proceduri.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.