SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Patrijarh Irinej: Papa može u Srbiju kao državnik, ali ne i kao poglavar
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 28.09.2015. - 13:16:25
BEOGRAD - U izjavi što ju je dao za posjeta Americi i Kanadi, poglavar srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je ponovio čvrsti stav SPC što se tiče dolaska Pape u Srbiju. Zanimljivo je da je u isto to vrijeme, u Americi, a  prije toga na Kubi, bio papa Franjo, ali se nisu susreli.

Ponovio je kako "još nije vrijeme za Papin posjet srpskoj Crkvi" te da on može doći u Srbiju na poziv vlasti u Beogradu kao državnik države Vatikan, ali ne i kao poglavar katoličke crkve.

- Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo Papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske protjeran, a neki i danas žive kao izbjeglice u teškim uvjetima - rekao je u Americi patrijarh Irinej objašnjavajući zašto Papa još nije dobrodošao u Srbiju jer, opće je uvjerenje u srpskoj javnosti, kako je Hrvatska "miljenik Vatikana" i podsjetio kako su se "za vrijeme Drugog svjetskog rata strašne tragedije dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klera uzeo učešća u najgnusnijim djelima nad srpskim narodom".

Zato još od polovice 70-ih SPC uporno kao mantru ponavlja stav tadašnjeg patrijarha Germana kako "Papin put u Beograd prolazi preko Jasenovca" gdje bi se Papa trebao "pokloniti pred srpskim žrtvama i zatražiti oprost".

Do danas se ništa nije promijenilo pa kao što su bili bezuspješni pokušaji Vatikana da dogovori posjet Srbiji pape Ivana Pavla II i poslije njegova nasljednika Benedikta XVI, tako i danas u SPC istim "argumentima" odbijaju mogućnost posjeta pape Franje katoličkim vjernicima u Srbiji.

Nije mogao, a ne dotaknuti se kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca koja je pred završetkom i koja u srpskoj, ne samo crkvenoj javnosti, izaziva burne reakcije jer u svijesti Srba, kardinal Stepinac je "ustaški vikar" i suradnik Pavelića. Patrijarh je rekao kako je "SPC o tome već sve rekla", te da je "riječ o čovjeku koji je u tragičnom vremenu bio na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Nemamo podataka, barem javnih, da je išta učinio da ublaži stanje  našega naroda u Hrvatskoj i da spriječi genocid koji je proveden nad našim nedužnim narodom, nad djecom – pojasnio Irinej dodajući kako je čuo da postoje pisma koje je kardinal pisao Paveliću "ali javno nigdje nije istupio, a primio je najveća odlikovanja od Pavelića u tom mutnom i teškom vremenu".

U srpskim medijima pitanje kanonizacije kardinala Stepinca dobilo je veliku pozornost uoči posjete srpskog predsjednika Tomislava Nikolića Vatikanu u početkom rujna pa je Nikolić najavljivao kako će s papom Franjom razgovarati i o kanonizaciji Stepinca i "iznijeti neke povijesne činjenice" prenijeti stav Srbije i SPC kako se protive proglašenju svetim kardinala Stepinca te formiranju mješovitog povjerenstva Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koje će razmatrati povijesne činjenice iz Drugog svjetskog rata te ulogu Alojzija Stepinca u NDH. Nikolić, a i srpska javnost, čini se, bila je zadovoljna izjavom pape Franje kako Vatikan "nigdje ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.