SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Patrijarh Irinej: Papa može u Srbiju kao državnik, ali ne i kao poglavar
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 28.09.2015. - 13:16:25
BEOGRAD - U izjavi što ju je dao za posjeta Americi i Kanadi, poglavar srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je ponovio čvrsti stav SPC što se tiče dolaska Pape u Srbiju. Zanimljivo je da je u isto to vrijeme, u Americi, a  prije toga na Kubi, bio papa Franjo, ali se nisu susreli.

Ponovio je kako "još nije vrijeme za Papin posjet srpskoj Crkvi" te da on može doći u Srbiju na poziv vlasti u Beogradu kao državnik države Vatikan, ali ne i kao poglavar katoličke crkve.

- Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo Papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske protjeran, a neki i danas žive kao izbjeglice u teškim uvjetima - rekao je u Americi patrijarh Irinej objašnjavajući zašto Papa još nije dobrodošao u Srbiju jer, opće je uvjerenje u srpskoj javnosti, kako je Hrvatska "miljenik Vatikana" i podsjetio kako su se "za vrijeme Drugog svjetskog rata strašne tragedije dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klera uzeo učešća u najgnusnijim djelima nad srpskim narodom".

Zato još od polovice 70-ih SPC uporno kao mantru ponavlja stav tadašnjeg patrijarha Germana kako "Papin put u Beograd prolazi preko Jasenovca" gdje bi se Papa trebao "pokloniti pred srpskim žrtvama i zatražiti oprost".

Do danas se ništa nije promijenilo pa kao što su bili bezuspješni pokušaji Vatikana da dogovori posjet Srbiji pape Ivana Pavla II i poslije njegova nasljednika Benedikta XVI, tako i danas u SPC istim "argumentima" odbijaju mogućnost posjeta pape Franje katoličkim vjernicima u Srbiji.

Nije mogao, a ne dotaknuti se kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca koja je pred završetkom i koja u srpskoj, ne samo crkvenoj javnosti, izaziva burne reakcije jer u svijesti Srba, kardinal Stepinac je "ustaški vikar" i suradnik Pavelića. Patrijarh je rekao kako je "SPC o tome već sve rekla", te da je "riječ o čovjeku koji je u tragičnom vremenu bio na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Nemamo podataka, barem javnih, da je išta učinio da ublaži stanje  našega naroda u Hrvatskoj i da spriječi genocid koji je proveden nad našim nedužnim narodom, nad djecom – pojasnio Irinej dodajući kako je čuo da postoje pisma koje je kardinal pisao Paveliću "ali javno nigdje nije istupio, a primio je najveća odlikovanja od Pavelića u tom mutnom i teškom vremenu".

U srpskim medijima pitanje kanonizacije kardinala Stepinca dobilo je veliku pozornost uoči posjete srpskog predsjednika Tomislava Nikolića Vatikanu u početkom rujna pa je Nikolić najavljivao kako će s papom Franjom razgovarati i o kanonizaciji Stepinca i "iznijeti neke povijesne činjenice" prenijeti stav Srbije i SPC kako se protive proglašenju svetim kardinala Stepinca te formiranju mješovitog povjerenstva Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koje će razmatrati povijesne činjenice iz Drugog svjetskog rata te ulogu Alojzija Stepinca u NDH. Nikolić, a i srpska javnost, čini se, bila je zadovoljna izjavom pape Franje kako Vatikan "nigdje ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca".