SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Pavlović banka do 7 miliona KM kapitala putem javne ponude akcija
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 24.11.2018. - 09:35:38
BANJA LUKA - Pavlović International Bank a.d. Bijeljina nastojat će se dokapitalizairati za 7 miliona KM putem javne ponude akcija na berzi. 

U javnoj ponudi akcija postojeći dioničari imat će pravo preče kupnje, a kupovni nalozi za 7.000.000 akcija po početnoj cijeni od 1,00 KM unosit će se u periodu od 26.11.2018. do 3.12.2018. godine. 

Planom kapitala za 2018. godinu predviđena je dokapitalizacija Banke u iznosu od 7 miliona KM, koja bi, kako se navodi u prospektu, trebalo da osigura ispunjavanje zahtjeva regulatora, dalji rast i razvoj, čime bi Banka obezbjedila značajnu poziciju na bankarskom tržištu. 

- Dugoročna strategija Banke je opredjeljenje da kroz postojeće i nove bankarske proizvode i njihovu distribuciju kroz mrežu filijala i poslovnica, omogući potrebnu fleksibilnost da se ostvari povjerenje u dugoročnom razdoblju, dodaje se u prospektu. 

Na dan 30. jun 2018. godine akcijski kapital Banke iznosi 25,7 miliona KM, a na dan 31. decembra 2017. godine pokazatelj adekvatnosti kapitala Banke po regulatornim zahtjevima bio je 16,7%. To je znatno više od minimalnog koeficijenta predviđenog regulatornim standardima od 12%. 

Međutim, nezavisni revizor prilikom revizije finansijskih izvještaja Banke za 2017. godinu, preporučio je da Banka poboljša adekvatnost kapitala i uloži dodatne napore u naplati plasmana kako ne bi bilo ugroženo načelo stalnosti poslovanja. 

Revizorska kuća je naročito naročito naglasila problem izloženost banke kreditnom riziku prema grupi povezanih lica (kompanija Slobomir, Slobomir P univerzitet, RTV Slobomir, Žitopromet i dr.) te ukazala na odobravanje reprograma i refinansiranja kredita klijentima uz odobravanje grejs perioda iako nisu bili uredni tokom izmirivanja svojih obaveza.