SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIROVINCI
 
PBZ CO najveći gubitnik zbog oštrog pada dionica Đure Đakovića
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 16.11.2017. - 22:43:27
ZAGREB - Nakon što se stišala bura oko 'ugroženih mirovina' zbog promašenih ulaganja mirovinskih fondova u dionice Agrokorovih kompanija provjerili smo kolike su stvarne gubitke pretrpjeli mirovinski fondovi otkako su dionice Agrokorovih perjanica opet aktivne.

Generalno, potonuće Agrokorovih dionica nije dovelo do značajnijeg pada vrijednosti imovine mirovinskih fondova s obzirom na mali udjel tih vrijednosnih papira u njihovom portfelju, piše tportal.

Ipak, u razdoblju od 1. do 14. listopada gotovo svi promatrani mirovinci ostvarili su negativne prinose. Pritom treba naglasiti da je u proteklom razdoblju i na svjetskim burzama prevladalo negativno raspoloženje jer je ulagače zabrinula mogućnost odgode porezne reforme u SAD-u za godinu dana.

Tako je na Wall Streetu prošlog tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, a toliko je izgubio i Nasdaq.

Promatrali smo promjenu vrijednosti obračunskih jedinica fondova kategorije A i B, koji u svojim portfeljima imaju dionice. Fondovi kategorije B, koji drže manji dio portfelja u dionicama, pretrpjeli su neznatni pad vrijednosti dok se kod fondova kategorije B, snažnije izloženih dionicama, očekivano dogodila značajnija korekcija.
Najveći pad pretrpio je fond PBZ CO kategorije A, kojem je obračunska jedinica oslabila 1,35 posto, dok je najbolje prošao Erste Plavi fond kategorije B s minimalnim rastom vrijednosti obračunske jedinice.

Pritom treba naglasiti da je na negativan rezultat fonda PBZ CO presudan utjecaj imao velik pad cijene dionica Đuro Đaković grupe, koje čine 2,55 posto portfelja ovog fonda.

Premda je prošlotjedna korekcija smanjila ovogodišnju zaradu mirovinaca, ona je još uvijek na solidnoj razini. Od početka godine prinosi se kreću u rasponu od 1,00 posto (AZ fond kategorija B) do 6,95 posto (RBA kategorija A).   

Podsjetimo, nakon objave poslovnih rezultata za prvih šest mjeseci ove godine 3. studenoga nastavljeno je trgovanje dionicama osam Agrokorovih kompanija.
U prvom danu trgovanja došlo je do dramatičnog pada cijena, a glavne Agrokorove uzdanice, Ledo i Jamnica, izgubile su na vrijednosti više od 80 posto. U idućim danima cijene su se djelomično oporavile, ali su i dalje znatno ispod razina koje su postizale prije suspenzije trgovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.