SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
PBZ: Godišnji rast BDP-a iznad prvotnih procjena
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.12.2017. - 12:20:00
Zadnja izmjena: 04.12.2017. - 12:20:44
ANALIZA - Prema prvoj procjeni DZS-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju realni rastbruto domaćeg proizvoda iznosio je 3,3% u odnosu na isto razdoblje 2016., prema desezoniranim podatcima rast je iznosio 3,2% na godišnjoj razini odnosno 0,9% na tromjesečnoj razini koliko je iznosio i u prethodna dva tromjesečja. 

U skladu s kretanjima visokofrekventnih pokazatelja, čija kretanja redovito pratimo u PBZ Tjednim analizama, ostvarene su i stope rasta pojedinih sastavnica BDP-a. 
Tako je osobna potrošnja ponovno zabilježila solidan rast od 3,7%, dok je državna potrošnja rast ubrzala na 2,3% u odnosu na isto tromjesečje lani.

Investicije su, sa rastom od 3,4%, zadržale gotovo istu dinamiku rasta kao i u prethodnom tromjesečju, no tijekom prva tri tromjesečja ove godine zamjetna je sporija dinamika rasta nego u istom razdoblju prošle godine. Izvoz roba i usluga u trećem je tromjesečju porastao za 5,7% pri čemu je izvoz roba zabilježio rast od 8,9%, a usluga od 3,2%.

Istovremeno, ukupni uvoz je porastao za 9,5% (robe 9,5%, usluge 9,4%) te je doprinos neto inozemne potražnje ukupnom rastu bio negativan. 
Obračun BDP-a po proizvodnoj metodi otkriva da je stopa rasta bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju iznosila 2,6%, što je nešto brži rast od zabilježenog u prva dva tromjesečja u kojima je BDV rasla po stopama od 2,3% odnosno 2,2%. U trećem tromjesečju BDV je najviše porasla u uslužnim djelatnostima vezanim uz turizam (trgovina, smještaj i priprema hrane, prijevoz) i to za 5,2%, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježila rast od 2,2%, te u građevini od 0,7% u odnosu na isto tromjesečje lani. 

Sukladno navedenim kretanjima te revidiranim stopama rasta u prva dva tromjesečja (1q sa 2,5% na 2,6%; 2q sa 2,8% na 3,0%) postoji mogućnost da ukupna godišnja stopa rasta BDP-a u ovoj godini bude blago viša od naše procjene (2,9%).