SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GREŠKE
 
Pedofilija u Čileu: Papa priznao velike greške u procjeni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.04.2018. - 10:44:40
SANTIAGO DE CHILE - Papa Franjo priznao je u srijedu da je napravio 'velike greške' u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.

Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu.

Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičena da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici.

Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.

Papa se potom ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a potom poslao u Čile uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava.

U pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio u srijedu, nema, međutim, nikakvog posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa.

'Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija', piše Papa u tom dugom 'mea culpa' na španjolskom.

Upoznavajući se s izvješćem istrage o 'zloporabi moći' i 'seksualnom zlostavljanju maloljetnika' koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio 'preplavljen boli'.

Papa Franjo spominje 'brojne živote ispunjene patnjom' u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na 'tugu i sramotu'.

papa franjo čile vatikan sveta stolica juan barros