SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
Pelješki most: Strabag će teško dokazati dampinške cijene CRBC-a
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 02.02.2018. - 09:14:14
ZAGREB - Ako se žalbe podnesene protiv odluke Hrvatskih cesta da se izgradnja Pelješkog mosta povjeri kineskoj korporaciji CRBC temelje na prigovorima o dampinškim cijenama, optužba protiv Kineza je na staklenim nogama.

Naše zakonodavstvo o javnoj nabavi, kako je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio odvjetnik Dominik Nizić s velikim iskustvom u postupcima pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave, ne poznaje termin dampinških, nego neuobičajeno niskih cijena.

– Neuobičajeno niska cijena je ona koja ide 50 posto ispod prosječne cijene koju su ponudili ostali, što kod ponude CRBC-a za pelješki most nije slučaj kada govorimo o ukupnoj cijeni izgradnje u njihovoj ponudi – komentira Nizić. 

Podsjetimo, početna cijena izgradnje mosta koju su postavile Hrvatske ceste kao naručitelj je milijardu i 850 milijuna kuna, Kinezi su ponudili dvije milijarde i 80 milijuna kuna, dok je prosječna cijena ostalih dviju ponuda, "Strabaga" te konzorcija "Astaldija" i "Ictasa", dvije milijarde i 575 milijuna kuna.

– Jesu li pojedine stavke u ponudi CRBC-a neuobičajeno niske, to je druga stvar, o tome će odlučivati Komisija, a i ne znamo što piše u žalbama "Strabaga", "Astaldija" i "Ictasa". Ovdje je, po mojem sudu, bitno nešto drugo. Hrvatske ceste kao naručitelj mogle su, u slučaju da su cijene pojedinih stavki u ponudi CRBC-a ocijenile kao neuobičajeno niske, zatražiti od Kineza objašnjenje, što Hrvatske ceste, koliko je meni poznato, nisu učinile – navodi Nizić.

Drugim riječima, kineska ponuda uzeta je u razmatranje sa svim cijenama u ponudi, pa je sada teret dokazivanja preniskih cijena na "Strabagu", "Astaldiju" i "Ictasu". S takvim zaključkom suglasan je i odvjetnik Nizić, ali vidi i druge moguće pravce kojima će se kretati žalbeni postupak protiv CRBC-a pred DKOM-om.

– Mislim da bi ovdje, kad je u pitanju dosadašnja praksa postupaka pred DKOM-om, najzanimljivije moglo biti razmatranje državne pomoći koju korporacija CRBC navodno prima od države Kine. Takav slučaj, koliko mi je poznato, DKOM još nije imao, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvar rasplesti – procjenjuje naš sugovornik.

Na nedopuštenu državnu pomoć tvrtkama, podsjetimo, izuzetno je osjetljiva i Europska unija, koja s 85 posto potrebnog novca sufinancira gradnju pelješkog mosta. U prilog Nizićevoj procjeni da će DKOM imati specifičan posao u analiziranju moguće državne pomoći CRBC-u ide podatak da ovakav posao još nije povjeren ni jednoj kineskoj tvrtki u članicama Europske unije. Slične velike građevinske zahvate u zemljama okruženja CRBC je dogovarao u izravnim pregovorima s vlastima, što su potpuno drugačije okolnosti od onih u kojima se odvijao natječaj za pelješki most.

 Neuobičajeno niska cijena obrađena je i u Pravilniku o ponudama u postupcima javne nabave koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva. Tu se spomenuta odredba iz zakona o 50 posto nižoj cijeni od prosječne na natječaju nadopunjuje s još dva kriterija. Prvi je da se na neuobičajenu nisku cijenu u ponudi koja se ocijeni najboljom može posumnjati ako je 20 posto niža od prve sljedeće rangirane u ocjeni ponuda, dok drugi kriterij ostavlja mogućnost naručitelju za sumnju u prenisku cijenu, kako se navodi u pravilniku, "i iz drugih razloga". No, i u spomenutom pravilniku teret istrage je li netko ponudio prenisku cijenu nalazi se na naručitelju. 

Kako se može iščitati iz dokumentacije Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, u postupku koji se pred Komisijom povede s obrazloženjem da je u javnom natječaju izabrana ponuda s preniskim cijenama, Komisija može zatražiti od naručitelja objašnjenje cijena za koje se sumnja da su preniske. U tom slučaju naručitelj ipak mora od ponuditelja zatražiti objašnjenje koje je propustio ili nije htio zatražiti u razmatranju ponuda, te ga dostaviti Komisiji. U svakom slučaju, Komisija je već poništavala odluke o odabiru pobjednika na javnom natječaju kad bi utvrdila da je izabrana ponuda s neuobičajeno niskim cijenama.