SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LITIJ
 
Peru: Veliko nalazište litija dobra ili loša vijest?
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 04.08.2018. - 14:31:00
Zadnja izmjena: 04.08.2018. - 19:03:21
LIMA - U Peruu je otkriveno golemo nalazište litija, elementa bez kojeg su nezamislive današnje baterije. No, hoće li to blago donijeti i blagostanje u zemlji koju ne muči samo siromaštvo, nego i korupcija?

Tromeđe u Andama između Perua, Bolivije i Čilea je već bilo poznato kao mjesto gdje se nalazi najveća svjetska zaliha litija – zovu ga i „bijelo zlato", makar ga je za razliku od zlata zbog nestabilnosti nemoguće naći u čistom obliku. I tu se radi o litijevom karbonatu, ali nalazište Falchani sad mijenja i dosadašnje predodžbe o tom području i o bogatstvu Perua.

Jer kako je objavio koncesionar, kanadska tvrtka Plateau Energy, oprezne procjene govore kako je tamo oko 2,5 milijuna tona litijevog karbonata: zbog goleme potražnje za litijem za baterije električnih autombila tako da mu se posljednje tri godine cijena već utrostručila, po današnjim cijenama se plaća oko 12,500 dolara – za jednu tonu rude. Dakle tu govorimo o vrijednosti od preko 30 milijardi dolara, čak i kad bi cijena ostala na današnjoj razini. No makar o razvoju cijene litija postoje različita mišljenja i čak da bi ona mogla padati, kanadski stručnjaci tvrde da bi već za tri godine Peru od tog novog nalazišta mogao izvoziti litij u vrijednosti od pola milijarde dolara – godišnje.

To nije sve: ova kanadska tvrtka je na litij „naletjela" gotovo slučajno, jer je tražila nešto drugo – uranij. I njega su našli, otprilike 56 tona. Područje na jugu Perua je tako odjednom postalo divljina koja krije golemo bogatstvo.

„Očekivanja su ogromna, ali je i velik strah lokalnog i regionalnog stanovništva što će značiti masovna eksploatacija. Peru upravo prolazi kroz veoma teško političko razdoblje gdje vlada još traži političku i gospodarsku stabilnost", objašnjava Narda Henriquez, sociologinja sa Papinskog katoličkog sveučilišta Perua.

Politička i gospodarska „stabilnost" ima i svoje drugo ime: raširena korupcija. Ovog ožujka je odstupio i predsjednik Pedro Pablo Kuczynski zbog optužbi za primanje mita, a nepovjerenje u poštene namjere središnje vlade u Limi je vječita tema u toj zemlji. Tim više što je u posljednjih petnaestak godina sve više golemih projekata za eksploataciju rudnih bogatstava koji su donosili više socijalnih napetosti, nego blagostanja za lokalno stanovništvo.

A to nije jedini problem: jug Perua je i povijesno središte drevnih kultura, nedaleko u Boliviji je i legendarno jezero Titicaca. I samo nalazište je zapravo prethistorijsko jezero kojeg je u neko doba prekrila lava. Povrh toga dolazi i briga što će ostati od okoliša u slučaju masovne eksploatacije:

„Rudarstvo ima svoju cijenu po okoliš, osobito kad je riječ o vodi i zagađenju tla okolnog stanovništva", objašnjava Bettina Schorr, voditeljica berlinskog projekta TrAndes za održiv razvoj regije Anda. Najveći je izazov stvoriti takav razvoj od kojeg će koristi imati i siromašni stanovnici tog područja.

Ipak, makar je blago otkriveno, još je daleko od toga da se ono može početi vaditi. Kada je riječ o uraniju zapravo Peru mora pisati posve nove zakone kojima bi se reguliralo vađenje tog radioaktivnog materijala. Pozitivno gledano, ako se pretpostavi da će vlada u glavnom gradu uspjeti izaći iz zamki korupcije i doista željeti popraviti život u zemlji, to bi onda mogla biti i prilika stvoriti zakone koji bi bili i socijali i ekološki, nada se Schorr.

A tu je uvjerena: cijenu za blagostanje stanovnika Anda moraju platiti i bogati stanovnici sjevera koji se hvale „ekološkim" električnim automobilima dok se baš njihovim baterijama nepovratno razara ekologija na mjestu gdje se litijev karbonat vadi iz zemlje.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.