SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Pervan će umjesto u Švedsku investirati u Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 14.12.2018. - 20:11:54
STOCKHOLM - Prije otprilike dva mjeseca švedski poduzetnik hrvatskog podrijetla Darko Pervan odlučio je zaustaviti 1,2 milijarde kuna vrijednu investiciju u gradiću Klippanu na jugu Švedske.

Rođeni Zagrepčanin, koji je od osamdesetih godina gradio svoje poslovno carstvo drvenih podova i postao svjetski „kralj laminata", svoju je nenadanu odluku obrazložio svojim razočaranjem što su na rujanskim izborima u općini Klippan pobijedili ekstremno desni Švedski demokrati. Prema pisanju švedskog poslovnog tjednika Veckans Affärera, čini se da je 71-godišnji Pervan sada potpuno odustao od novih investicija u Švedskoj i odlučio poslovnu budućnost graditi uglavnom u Hrvatskoj.

Njegova tvrtka Pervanovo u Hrvatskoj već zapošljava oko 850 radnika u pogonima u Ogulinu i Bjelovaru, a planirano širenje proizvodnje trebalo bi otvoriti 500 novih radnih mjesta. Veckans Affärer navodi kako je nakon njegova odustajanja od investicije u Klippanu niz švedskih općina Pervanu ponudilo zemljište za izgradnju novog pogona. Međutim, Pervan ih nije prihvatio jer su bila previše udaljena od sjedišta njegove kompanije u Vikenu na jugu Švedske. Potom je razmišljao o proširenju kapaciteta u Vikenu, ali je zbog komplicirane birokratske procedure i od toga odustao.

Na kraju je njegova kompanija odlučila potpuno odustati od širenja u Švedskoj i u Hrvatskoj izgraditi najveći europski centar podnih obloga. Kao moguću ključnu činjenicu u odluci o selidbi investicije u Pervanovu prvu domovinu, Veckans Affärer iznosi blaže hrvatske propise o zaštiti okoliša. Zasad nije objavljeno gdje će Pervan investirati, no u jednom je razgovoru za hrvatske medije u ljeto 2017. godine izjavio kako je već kupio 35 hektara zemljišta u Vukovaru i kako na njemu želi izgraditi tvornicu laminata.

Šume slavonskog hrasta bile su očito misao vodilja u dolasku na istok Hrvatske, a ni domoljubni razlozi nisu zanemarivi. Hoće li baš Vukovar postati najveći europski centar za proizvodnju laminata? Pervan je u pogone u Bjelovaru i Ogulinu u posljednjih desetak godina uložio oko 750 milijuna kuna, a vukovarska investicija bila bi korak prema njegovu konačnom cilju – postati najveći proizvođač podnih obloga na svijetu.

Pervan se u Švedsku doselio kao osmogodišnjak, jer je njegov otac dobio posao trenera švedske plivačke reprezentacije. Iako je rođen u glavnom gradu Hrvatske, smatra se Dalmatincem - majka mu je bila Dubrovčanka, a otac Splićanin. Diplomirao je strojarstvo, a magistrirao ekonomiju. Hrvatski mediji više puta su ga spominjali kao jednog od najbogatijih Hrvata. Dokaz tome su i brojne nekretnine koje je kupio u okolici Dubrovnika, a navodno vrijede blizu pola milijarde kuna. No, u skladu sa švedskom kulturom, Pervan se ne razmeće novcem i imovinom, a u Hrvatskoj je na glasu i kao dobar poslodavac.