SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREDLOZI
 
Pet predloga za ime Makedonije
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 20.03.2018. - 21:50:28
SKOPLJE - Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas će prekosutra u Skoplje doneti pet predloga za novo ime Makedonije, u još jednom pokušaju da dve države reše 27 godina dug spor, prenosi Sputnjik.

Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje) imena su o kojima će Kocijas u četvrtak u Skoplju razgovarati sa najvišim makedonskim zvaničnicima. Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO. Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su i u Makedoniji i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv „Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO. Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.