SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE GORE
 
Petrokemija u prvom polugodištu učetverostručila gubitak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2018. - 15:02:06

ZAGREB - Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2018. završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, znatno višim u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.

U Petrokemiji ističu da je najveći pojedinačni udar na financijski rezultat ostvaren zbog rasta cijene emisijskih jedinica CO2 - od ukupno zabilježenog gubitka 63,6 milijuna kuna ili 36 posto odnosi se na naknade CO2.

Sljedeća najvažnija stavka koja je utjecala na ostvarenje gubitka u poslovanju je rast cijene prirodnog plina, navode iz Petrokemije napomenuvši kako je ta cijena viša 11,2 posto od ostvarenog prosjeka u istom razdoblju lani. Taj rast rezultirao je dodatnim troškom od 60,5 milijuna kuna, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i predstavlja 34 posto ukupnog gubitka u prvom polugodištu ove godine, ističu iz tvrtke.

Ukupni su prihodi Petrokemije u prvom su polugodištu bili 923 milijuna kuna ili 6,4 posto manji, dok su ukupni rashodi porasli za 7 posto, na 1,09 milijardi kuna.

U strukturi prihoda domaća prodaja čini 32,9 posto ili 303,3 milijuna kuna, što je 6,4 posto više u odnosu na prvo polugodište lani, dok izvoz čini 63,3 posto ili 584 milijuna kuna, što je 9,3 posto manje.

U priopćenju Petrokemije navodi se kako je u "poslovanju za prvo polugodište vidljivo kako vanjsko okruženje, financijsko i tržišno, u kojem društvo djeluje i dalje predstavlja najveći teret u poslovanju te kutinske kompanije".

Također se napominje da iako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježena manja količinska prodaja mineralnih gnojiva, vidljiv je pozitivan trend u strukturi prihoda gdje prodaja na domaćem tržištu bilježi porast od 6,4 posto u odnosu na isto izvještajno razdoblje u prošloj godini.

Tijekom prvog polugodišta proizvodnja mineralnih gnojiva je smanjena 6,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je proizvedeno 537,5 tisuća tona mineralnih gnojiva. Prodaja mineralnih gnojiva iznosila je 519 tisuća tona i smanjena je 5,2 posto pri čemu je prodaja na domaćem tržištu iznosila 148 tisuća tona, a u izvozu 371 tisuća tona.

U tom razdoblju investirano je 38,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Također se ističe kako su u tržišnoj poziciji i dalje "nazočni nepovoljni utjecaji koncerna Agrokor na domaćem tržištu i regiji".

"Poznato je da je koncern Agrokor, kao organizator poljoprivredne proizvodnje najznačajniji pojedinačni činitelj u cjelovitom lancu stvaranja vrijednosti od ratarske proizvodnje do prerađivačke industrije i lanca distribucije hrane, tako da se njegovi problemi posljedično preslikavaju i na brojne proizvođače hrane različitog profila i veličine, od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa do velikih sustava", navode iz Petrokemije.

Dodaju da "iako u regiji nema tako veliki značaj, poremećaj u poslovanju koncerna Agrokor imao je utjecaja i na kupce mineralnih gnojiva i na tržištima susjednih zemalja, prije svega Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije".

Uspješan završetak proces nagodbe vjerovnika u koncernu Agrokor, vjerojatno će povoljno utjecati na trend intenziviranja povećanja prodaje na domaćem i regionalnom tržištu mineralnih gnojiva, kaže se u izvješću Petrokemije.