SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Petrov: Plenković direktno pogoduje Deutsche Telekomu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.06.2017. - 20:10:25
ZAGREB - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je u subotu da se, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave HT-a Davorom Tomaškovićem, ponovno aktualiziralo pitanje gradnje agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske, te ocijenio kako "Andrej Plenković direktno pogoduje Deutsche Telekomu (DT)".

Nakon sastanka Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave HT-a Davorom Tomaškovićem, ponovno se aktualiziralo pitanje gradnje agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske, i u narednom razdoblju ključno je realizirati agregacijsku mrežu koja bi spajala naselja, odnosno kreirati svojevrsne informacijske autoceste, priopćio je Most.

Navedeno je da Deutsche Telekom, kao vlasnik većega dijela postojećih cesta, zagovara nadogradnju postojeće bakrene infrastrukture. Međutim, smatraju u Mostu, "takav projekt ne može se financirati sredstvima Europske unije, a Mostovi i zastupnici već su ranije upozoravali na važnost gradnje optičke mreže koja bi obvezno morala biti u vlasništvu Hrvatske:
Ključni nacionalni interes je gradnja agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske, Plenković pogoduje DT-u

"Most je nudio i nudi rješenje u obliku izgradnje vlastite optičke mreže i infrastrukture. Gradnja agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske pitanje je od ključnog nacionalnog interesa. Nije dobro da strana kompanija u vlasništvu ima infrastrukturu od strateške važnosti za našu zemlju. Smatramo da ovime Andrej Plenković direktno pogoduje Deutsche Telekomu i osim što ugrožava hrvatske interese, narušava i sva pravila tržišne utakmice", smatra predsjednik Mosta.

U priopćenju stoji kako je, "već nekoliko puta upozoravano na sukob interesa Tene Mišetić, koja obnaša dužnost zamjenice Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Njezina majka Ariana Bazala-Mišetić, direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma, a njezin suprug Ivica Mišetić obnaša funkciju zamjenika predsjednika Odbora u THT-u."

Most je u priopćenju ustvrdio da je "premijer Plenković posve ignorirao ova upozorenja" a njihov predsjednik da je "Plenković dužan očitovati se o o ovome pitanju očitovati hrvatskim građanima".
Projekt gradnje optičke infrastrukture mora realizirati nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, smatraju u Mostu. Tako izgrađena infrastruktura ostaje u državnom vlasništvu i daje se u dugoročni najam svim operatorima na tržištu pod jednakim uvjetima.

"Prije svega, moramo zaštiti naše resurse, što uključuje i informacijsku infrastrukturu. To je apsolutni prioritet Mostove politike. Nužno je osigurati jednake uvjete za sve telekome koje posluju na našem tržištu.", ocijenio je Petrov.

Most je u priopćenju i podsjetio kako su "upozoravali na spajanje Hrvatskoga Telekoma i Optima Telekoma i indirektno kršenje tržišne utakmice te stvaranje monopola, čak su podnijete prijave Europskoj komisiji. Iako prividno u ovom slučaju monopola nema, HT će kao vlasnik diktirati cijene i nastup na tržištu što znači da će građani moći izabrati H1, ali će im biti onako kako odredi HT"

"Građani poslije odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja nemaju alternativu a ni formiranje cijena nije tržišno.", zaključna je ocjena predsjednika Petrova koju u priopćenju prenosi Most.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.