SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EFEKTI
 
Pivo i ćevapi izvukli korist od nogometne euforije u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 01.07.2018. - 10:02:06
ZAGREB - U stvaranju dobre atmosfere u sportskom okruženju uvijek je prednjačila industrija piva. Raspoloženje potrošača je tijekom velikih natjecanja sve osim ravnodušno. Što znači, ukratko rečeno, ukoliko hrvatska reprezentacija dobro igra i ostvaruje sve veći i bolji plasman, tako se povećava proizvodnja, ali i potrošnja piva.

"S jedne strane udaljenost gdje se igra, s druge strane vrijeme kao ključan faktor, a u konačnici i naš rezultat na samom prvenstvu", objašnjava direktor marketinga i izvrsnosti brendova Zagrebačke pivovare Ivan Šuvar.

Broj popijenih hektolitara raste kada igra Hrvatska. Dodaje on: "Brojke i procjene su razne. Neki govore o dnevnoj potrošnji od sedam do 12 tisuća hektolitara da raste, drugi govore o sedam posto većoj potrošnji tijekom nogometnog prvenstva".

"Postala sam strastvena navijačica otkako radim u Pivani", priznaje barmenica Ivana Golubičić, koja na naše pitanje je li joj kao navijačici, građanki RH bitnije da Hrvatska pobijedi ili da se dogodi neka porezna odnosno mirovinska reforma, odvraća: "Ma najbitnije je da oni pobijede pa ćemo mi lako za sve ostalo".

Teško je zamisliti gledanje nogometne utakmice bez piva i grickalica ili ćevapa i kobasica. U 15-ak dana otkako je počelo SP u Rusiji u Hrvatskoj se pojelo više ćevapa nego što Hrvatska stanovnika ima - dakle više od pet milijuna.

Dobar roštilj savršen je dodatak užarenoj navijačkoj atmosferi.

"U ovom razdoblju prodaja PIK-a općenito raste za 10 posto količinski u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše se prodaje grill asortiman, pakirano meso, roštilj, ćevapi ... I isto tako grill kobasice kojih se prodalo preko 730.000 što je 50 posto više nego lani", ističe voditelj istraživanja tržišta Pik Vrbovec Tomislav Vincelj.

A za 20 posto porasla je i snack proizvodnja. Čak se vadi i mladi krumpir kako bi se zadovoljila potražnja. Primjera radi, za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine, potrošnja u Njemačkoj porasla je u prosjeku 75 posto dan nakon svake pobjede njemačke reprezentacije koja je u konačnici osvojila prvenstvo. Hrvatsku čeka osmina finala, put do Moskve je dug, Vatrene čeka još utakmica, a navijače i potrošače mnoštvo pojedenih ćevapa i popijenog piva.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.