SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UDAR
 
Plenković-Cvitanov politički udar na trodiobu vlasti
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 06.03.2017. - 15:19:00
Zadnja izmjena: 06.03.2017. - 15:29:51
KOLUMNA - Nije pretjerano reći da je Plenkovićeva pressica s Dinkom Cvitanom gotovo ravna državnom udaru.

Jer radi se o brutalnom kršenju ustavnog poretka, koji bi barem nominalno trebao počivati na trodiobi vlasti. A teško da se bilo kakva trodioba vlasti može temeljiti da hodočašćima glavnog državnog odvjetnika predsjedniku Vlade, koji mu onda izdaje naloge kako će i u kojim predmetima postupati. I to radi ni manje ni više nego – javno. Na konferenciji za novinare. I to u sjedištvu Vlade, dakle u sjedištu kabineta premijera. Nije dakle, Andrej Plenković otišao u Gajevu u sjedište Državnog odvjetništva, podnijeti kaznenu prijavu zbog mogućih nezakonitosti u radu stručnih služba Vlade. Kako to predviđa Zakon, i kako to radi svaki (bilo koji) građanka ili građanin koji žele prijaviti navodno kazneno djelo.

Ne. Plenković se odlučio za demonstraciju nevjerojatne političke bahatosti, ali i nečeg puno opasnijeg. HDZ-MOST-ov premijer odlučio je poslati poruku kako upravo on kontrolira pravosudne i institucije kaznenog progona u ovoj zemlji. Odlučio je javno pokazati kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske postupa u skladu s političkom voljom njegove izvršne vlasti. I odlučio je pokazati kako Dinko Cvitan nije u ovoj priči ništa drugo nego izvršitelj političkih naloga koje dobiva iz Banskih dvora. Dakle, današnja zajednička press konferencija premijera Andreja Plenkovića i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana je prvorazredni političko – pravosudni skandal, zbog kojeg bi u uređenim pravnim državama netko od njih dvojice, a vrlo vjerojatno obojica snosili pravne i političke posljedice.

Plenković je na ovakav način izravno ugrozio funkcioniranje ustavnog poretka u zemlji, te poslao jasnu poruku kako pred pravosuđem u Hrvatskoj nismo svi jednaki. On kao premijer je ipak malo jednakiji, jer kad on nešto zatraži od glavnog državnog odvjetnika, ovaj će se iz Gajeve brzo ustrčati na Markov trg kako bi u Banskim dvorima pokazao lojalnost političkom vođi i kako bi pokazao državnoodvjetničku spremnost da izvrši premijersku političku volju. Čak i ako je Plenković dovoljno bahat da poziva na noge Cvitana, ovaj je takav poziv trebao, ma što treba – morao odbiti.

A Plenkija je trebao uputiti da kao i svaki drugi građanin, došeta do Gajeve i u prostorijama Državnog odvjetništva, ili USKOK-a (ovisno o stvarnoj nadležnosti), podnese kaznenu prijavu ili više njih o saznanjimam i sumnjama koje ima. Ovako su javno demonstrirali kako funkcioniranje pravne države ovisi isključivo i samo o političkoj volji u Banskim dvorima. I kako je glavni državni odvjetnik neka vrsta tužiteljskog potrčka, ili u najbolčjem slučaju kurira izvršne vlasti. Pa kud Plenković okom, eto Cvitana skokom. Ne treba niti spominjati da novinari na toj pressici nisu postavili niti jedno osjetljivo pitanje, kad su već ispred sebe imali ovu dvojicu „kapitalaca“. Iako su to više kapitalci kreteni, jer stvarno samo potpuni kreteni mogu upriličiti takvu javnu demostraciju političke sile nad funkcioniranjem pravosuđa u ovoj zemlji. Inteligentni ljudi to ne rade. No, kako se za takve pressice biraju isključivo podobni novinari, meni recimo nije dozvoljeno od strane Plenkovićeve Vlade dolaziti na njihove pressice jer znaju da ne mogu kontrolirati pitanja koja ću postaviti, onda niti ne čudi da nije bilo nezgodnih pitanja za ovaj dvojac. Tako je politički udar na pravosuđe prošao u tišini. Doduše nije to niti prvi put.

Ali je prvi put da to rade ovako javno i bahato. Do sad su najčešće „radili telefoni“. Sad se više subordiniranost DORH-a izvršnoj vlasti niti ne krije. Nema potrebe. Pokraj svih sranja u ovoj zemljici tko više vjeruje pričama o neovisnosti pravosuđa i samostalnosti DORH-a. Da sam kojim slučajem bio na toj pressici pitao bih Plenkovića je li Cvitanu dao i papire o izvlačenju milijarde kuna preko hrvatske Vlade na privatne račune pod kontrolom Ante Jelavića u Aferi Hercegovačka banka? I pitao bih Cvitana gdje je zapelo s tom istragom? I zašto se na takvim predmetima HDZ-ove organizirane pljačke ne dokazuje neovisnost DORH-a? Ovo danas bi trebalo upaliti sve alarmne signale, da u ovoj zemlji jedna stranka kontrolira poluge sistema. Dodatno je skandalozno što se Cvitan sastaje s predsjednikom stranke koja je i dalje optuženik u USKOK-ovom predmetu Fimi media, što cijelu situaciju dodatno pogoršava. I to se sastaje na njegovom terenu, a ne u DORH-u. 

Objektivno, ovo je neka vrsta ustavne i političke krize. Koju će, naravno, svi prešutjeti, a Plenković od nje najviše profitirati. Jedina sumnja i dilema koja ostaje nakon ove današnje političko-pravosudne perverzije je ta djeluje li Cvitan kao ogranak HDZ-a ili kao podružnica Vlade? Sve drugo je iz ove priče potpuno jasno.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.