SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRVATSKA-KINA
 
Plenković i Meng Jianzhu: Ubrzati investicije u infrastrukturi i prometu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.09.2017. - 17:53:03
ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u utorak u Banskim dvorima s Mengom Jianzhuom, posebnim izaslanikom predsjednika Narodne Republike Kine, priopćeno je iz vlade.

Na sastanku su potvrđeni kvalitetni politički odnosi Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Razgovaralo se i o

mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje, osobito na području infrastrukture i prometa.
Izraženo je obostrano uvjerenje u nastavak ostvarivanja veće trgovinske razmjene i ulaganja između Hrvatske i Kine.

Naglasili su potrebu unaprjeđenja suradnje u okviru formata Kina plus 16, a predsjednik Vlade kazao je da će sljedeći Kina plus 16 Summit, koji će se održati u studenom, u Budimpešti biti prigoda za konkretiziranje suradnje dviju zemalja, osobito u području infrastrukture.

Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska u okviru ovog formata osobiti naglasak stavlja i na suradnju u području turizma. Pri tom je iskazao interes da održavanje Kina plus 16 konferencije ministara turizma u 2018. godini bude u Hrvatskoj.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo i danas potpisanim Memorandumom koji regulira zajedničke policijske patrole tijekom turističke sezone, što će pridonijeti još većem broju kineskih turista u Hrvatskoj, kojih bi iduće godine moglo biti 200 tisuća.