SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIROVINSKA REFORMA
 
Plenković kapitulirao da bi spasio predsjednicu
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 20.09.2019. - 08:06:09
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković priznao je poraz, Vlada će, nakon devet mjeseci primjene, odustati od glavnih temelja svoje mirovinske reforme i u mirovinsko zakonodavstvo će ugraditi sve zahtjeve koje su sindikati istaknuli u svojoj referendumskoj inicijativi. 

Takav obrat i odustajanje od promjena koje su, prema Vladinom stajalištu bile nužne da se mirovinski sustav održi, premijer je objasnio time da je Vlada čula poruku hrvatskih građana.

– To referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom, nismo promijenili mišljenje. Ali, s jedne smo strane imali to, a s druge 700 tisuća građana koji traže referendum u okolnostima kada se odvija kampanja za izbore za predsjednika Republike. Premijerova je odluka donijeta u tom kontekstu, rekao je Novom listu visoki dužnosnik HDZ-a.

Za HDZ, premijera i predsjednicu Republike uistinu bi bilo neugodno da paralelno s izbornom kampanjom traje rasprava u javnosti o ovom referendumu.
Kolinda Grabar-Kitarović konačno bi se morala očitovati o referendumskoj inicijativi, teško bi to mogla učiniti da se ne svrsta ni uz Vladu ni uz građane, a obje bi te opcije bile za nju slabe. Predsjednica ne može u vezi ovako važne stvari ići protiv Vlade, jer bi je to dovelo u sukob sa strankom čija je kandidatkinja, a podrškom mirovinskoj reformi zamjerila bi se, pak, velikom broju građana. Kako su Plenkovićev prioritet predsjednički izbori, radije je potpisao osobnu političku kapitulaciju nego da je smanjio šanse Kolinde Grabar-Kitarović.

Odgađao je ovakvu odluku, rekao nam je HDZ-ov dužnosnik, jer se smatralo da je ipak moguć dogovor sa sindikatima, kako nitko iz ovoga ne bi izašao kao gubitnik. No, sindikati su ovaj put bili nepopustljivi.

U HDZ-u su se nadali da bi nakon promjene resornog ministra mogli privoliti sindikate na razgovor, ali oni su odbijali sve javne i pomirljive pozive novog ministra Josipa Alardovića, uz opasku da će se za stol vratiti tek kad se donese odluka o referendumu.