SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HDZ
 
Plenković nudi suradnju HSS-u
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 25.05.2017. - 09:47:46
ZAGREB - HSS je naš prirodni saveznik i zajedno smo u europskim pučanima. Svi koji žele dobro Hrvatskoj trebaju biti razumni, slobodna su četiri ministarstva i sedam državnih tajnika, pa neka dobro razmisle - poručio je jučer Josip Đakić, član Predsjedništva HDZ-a.

- To nama nude? HSS-u? Tko je to rekao? - iznenađeno je pitao Krešo Beljak, šef HSS-a kad mu je Jutarnji list prenio Đakićeve riječi.

Sljedećih sedam dana fokus stranke Andreja Plenkovića bit će osvajanje HSS-ovih zastupnika - "operacija HSS" - kako je kolokvijalno nazivaju u HDZ-ovim krugovima, kojima je ipak suradnja s HNS-om, iskreno govoreći, manje simpatična.

HSS-ov čelnik Beljak Đakiću je jučer nakon prvog iznenađenja uzvratio da mu je drago "što je on promijenio mišljenje o HSS-u u samo mjesec dana".

- U njegovoj Virovitičko-podravskoj županiji HSS je bio u suradnji s HDZ-om osam godina, a uoči lokalnih izbora htjeli smo obnoviti tu suradnju, no HDZ to nije htio, pa me sada Đakić ugodno iznenadio - rekao je Beljak te ponovio da su oni trenutačno partner SDP-a, ali u istoj rečenici je naveo da "novi izbori nisu dobro rješenje".

Jesu li HSS-ovci omekšali pregovaračku poziciju oko preslagivanja parlamentarne većine? Postoji li šansa za njihov povratak HDZ-u ili će prije na nove izbore?

- Najvjerojatnije ćemo na nove izbore - rekao je Beljak, ponavljajući da to neće biti njihova krivnja ako se dogodi. Na pitanje pregovaraju li s HDZ-ovcima, Beljak odgovara:

- Razgovaramo sa svim strankama.

Suradnju s HDZ-om na svim razinama podržava i HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo, koji je ovih dana dao podršku Daliboru Milanu, HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika u Metkoviću, te smatra da bi trebalo i na nacionalnoj razini razgovarati s "HDZ-om jer nitko ne želi u godinu i pol dana treći put na izbore".

- Bilo bi dobro da HSS na državnoj razini da podršku Vladi Andreja Plenkovića, ali osobno ne odlučujem o tome. Na lokalnoj razini podržat ćemo HDZ - izjavio je Grabrić Jambo. Đakić dodaje da bi se HSS ubuduće najbolje mogao afirmirati kroz suradnju s njima u "izvršnoj vlasti te njihovim saborskim zastupnicima" te zaključuje: - Bilo bi im dobro da idu dalje s nama.

Međutim, Đakić ne odbacuje ni mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora te dodaje da je HDZ spreman i za tu opciju.

U HDZ-u se jučer moglo čuti kako bi se, ako se odluči ići na nove izbore, oni mogli organizirati već u srpnju, i to sredinom mjeseca, navodno 16. srpnja.