SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREMIJER
 
Plenković o Fortenovi i nagodbi: Kompanija će poslovati kao u raju
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 03.09.2019. - 17:46:58
ORAHOVICA - Premijer Andrej Plenković u Orahovici je komentirao dnevne političke aktualnosti, a osvrnuo se i na novonastalu situaciju oko bivšeg Agrokora, danas Fortenove. Uvjeren je da će se nagodba ispoštovati, roll up kredit refinancirati, a dobavljačima isplatiti dug.

Na optužbe Ivice Todorića da upravlja DORH-om premijer je novinarima rekao da pitaju stvari koje su smiješne, te da su DORH i sudovi neovisni i ako to nisu vidjeli u mandatu ove Vlade da ne zna kada ćemo kao društvo progledati.

Za Agrokor kaže da su dobili problem u krilo od bivšeg vlasnika Agrokora i da su ga uspješno riješili i to u petom mjesecu mandata Vlade dok je na pomolu bila najveća ekonomska, financijska i politička kriza.

Ponovio je da rekonstrukcija Agrokora dobija nagrade u inozemstvu, da su OPG-i namireni i da će isto biti namireni i dobavljači.

"Hrvatske porezne obveznike cijeli proces restrukturiranja Agrokora nije koštao niti jednu jedinu kunu", ustvrdio je premijer i istaknuo da je to važna poruka koja se mora komunicirati javnosti.

Oko dobavljača i refinanciranja roll up kredita kaže da se nagodba mora poštovati i vjeruje da će je poštovati i Fortenova grupa.

"Obveza plaćanja graničnog duga kako je dogovoreno u nagodbi će biti poštovana, to uopće nije sporno i tu nemaju dilema predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači. Bitno je da dogovore međusobno, a mi smo tu da pomognemo da se iznađe dogovor o dinamici isplata.

Ministar Darko Horvat razgovara s predstavnicima uprave i dobavljačima i siguran sam da će se naći rješenje. Refinanciranje kredita treba se realizirati ovaj tjedan i nakon toga je kompanija, recimo slikovito da je bila u paklu prije 2,5 godine, sada je u čistilištu, a onda će na tržišnoj osnovi jedan dan poslovati kao u raju", zaključio je.