SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KANCELAR
 
Plenković ponizio Marića i Tolušića
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 10.08.2017. - 16:00:30
ZAGREB - Premijera Andreja Plenkovića nerijetko u medijima uspoređuju s Ivom Sanaderom, za što on i sam ponekad daje povoda. To je dosad najizravnije učinio u utorak navečer, kad je u intervjuu HTV-u na tipično sanaderovski način javno ponizio svoja dva ministra, Tomislava Tolušića i Zdravka Marića.

S obzirom na to da je Plenković gostovao na HTV-u prije samo nešto više od tri tjedna, potpuno je jasno da je ovaj razgovor organiziran isključivo zato da bi premijer hrvatsku javnost obavijestio da će doći do promjena u vezi poteza dvojice spomenutih članova njegove Vlade.

Plenković je u tom intervjuu faktično stao na stranu Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, koje tvrde da je ministar poljoprivrede Tolušić uveo previsoke novčane naknade za mjere nadzora voća i povrća koje te zemlje izvoze u Hrvatsku, a ministru financija Mariću poručio je da se porez na nekretnine odgađa. Tako je Plenković diskreditirao vlastite ministre, što je bio i Sanaderov običaj dok je obnašao premijersku dužnost.

Premda je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je četiri države nastale na prostoru bivše Jugoslavije ujedinio protiv Hrvatske, u Narodnim novinama objavljen još 14. srpnja, Plenković je reagirao tek sada i sve je svalio na Tolušića. »Kad je donosio Pravilnik, Tolušićeva je ideja prije svega bila učinkovitiji nadzor uvoza voća i povrća. U ovom trenutku čini se da je njegova procjena i njegovih službi u smislu visine naknade koja se plaća bila previsoka. Dobio je od mene direktan nalog da u razgovoru s kolegama ministrima i svojim službama i u skladu s međunarodnim ugovorima u najbržem roku pronađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu daljnju raspravu o trgovinskom ratu Hrvatske i susjednih zemalja«, rekao je Plenković za HTV.

Dodao je da već do kraja tjedna očekuje da se ovo riješi. Podsjećamo, nesretni Tolušić pozvao je ministre iz četiri države da u Zagreb dođu idući tjedan, ali šef Plenković skratio mu je, eto, rok za pronalaženje rješenja. Zanimljivo, BiH ministar vanjske trgovine Mirko Šarović jučer je izjavio da će novi propis biti objavljen u petak. Dakle, on precizno zna što je Plenković tražio od Tolušića.

– Čim sam čuo što Plenković govori, odmah sam pomislio – isti Sanader. I sjetio sam se Ivana Šukera. Njega je Sanader najčešće javno ponižavao, rekao nam je jučer jedan član Sanaderove vlade. Naš sugovornik živo se sjeća dana kad je u prosincu 2005. Sanader najgore osramotio svojeg ministra financija. Porezna uprava odbila je tada žalbu HRT-a i ta je kuća morala platiti velik dug državi na ime doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Šuker je branio to rješenje, tvrdeći da je riječ o uobičajenom postupku, a ne politikantstvu ili pokušaju da se utječe na program HRT-a. Ali, samo nekoliko sati kasnije, Sanader je izjavio da je »dao nalog ministru financija da povuče rješenje Porezne uprave«. I tako je i bilo, Ministarstvo financija odmah je izdalo priopćenje da se poništava sporno rješenje, »zbog saznanja novih činjenica«.

Željeli smo doznati kako je ministar poljoprivrede doživio to što se premijer složio sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a kontra njega, no Tolušić nas je uputio da ovakav upit dostavimo njegovom uredu za odnose s javnošću. Napravili smo to, a stigao nam je odgovor da će Ministarstvo poljoprivrede »kad bude imalo nove informacije o ovoj temi, izvijestiti medije«.