SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREMIJER
 
Plenković: Stierova izjava je oportunistička
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2017. - 11:02:38
ZAGREB - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je kazao kako će nakon prvog kruga lokalnih izbora početi razgovore o odabiru novih ministara koji će, kaže, biti predstavljeni u Hrvatskome saboru po završetku drugoga kruga lokalnih izbora te ističe da je na saborskim zastupnicima s kojima će razgovarati odluka jesu li za političku stabilnost ili nove parlamentarne izbore.

- Mi ćemo dogovoriti popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini«, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija »A sada Vlada«.

Kaže kako je u ovom trenutku »'na stolu' samo popunjavanje ministarskih mjesta«, odnosno da neće biti smanjenja broja ministarstava.

- Ne želim prejudicirati tijek tih razgovora, ali o čemu danas razmišljamo je to (popunjavanje ministarskih mjesta), rekao je.

U kontekstu tih predstojećih razgovora o podršci novim ministrima, poručuje da svi saborski zastupnici imaju jednostavnu opciju ili reći da žele političku stabilnost u zemlji i participirati u vlasti ili reći da žele nove izbore.

- Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik parlamentarnih izbora, to je sa sigurno, meni je iz mog mikrokuta sasvim svejedno. Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države..., kazao je Plenković.

Upitan o toj izjavi potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera koji je rekao da je nakon razlaza suradnje HDZ– i Mosta više bio za prijevremene izbore i da žali zbog tog razlaza jer se zalagao za suradnju s Mostom, Plenković je, uz ostalo kazao da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama te ponovio da je za razlaz Mosta i HDZ-a isključiva odgovornost na političkom odabiru Mosta koji je podupro inicijativu oporbe za pokušajem rušenja ministra financija Zdravka Marića.

- A što se tiče toga da je (Stier) gradio suradnju – točno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svim na Predsjedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome ovoliko ili onoliko žao, to je u politici možda osobni stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz Vlade je prije svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti posve jasno, rekao je.

Plenković dodaje, na upit novinarke, da mu nije žao ni zbog odluke da surađuju s Mostom, kao ni zbog odluke da tu suradnju prekine.

- Da sam napravio drukčije bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji, jer ne bih branio svog ministar financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije..., poručio je.