SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Podgorica: Nenad Vertovšek dobitnik nagrade Dialogos
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Antena M
Datum objave: 30.10.2018. - 22:44:53
PODGORICA - Politolog, filozof i novinar Nenad Vertovšek primio je u utorak u Podgorici nagradu Dialogos, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu u regiji iz područja teorije i kulture medija, za svoju knjigu “Noam Chomsky i kritika suvremenih masmedija”.

Laureat prof. dr Nenad Vertovšek kazao je da osjeća čast jer poznaje sav rad oko "Medijskog dijaloga".

"Zato ovu nagradu shvatam možda i puno šire. Mediji su dio sfere ovog života i ove stvarnosti. To je iskrivljena stvarnost koja sve više postaje stvarna stvarnost. Ova proevropska nagrada predstavlja veliki most i to ne samo u ovom dijelu Evrope", kazao je on.

Vertovšek je kazao i da bez etike nema novinarstva.

"Posebno bih istakao poruku mladim generacijama, a to je da treba da imaju kritičko mišljenje, poštovanje i uvažavanje. Svijet koji dolazi neće bito lošiji ili bolji nego će biti drugačiji. A ta različitost je bolja ako sadrži etiku", kazao je.

Svima su nam potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na uručenju godišnje nagrade "DIALOGOS", za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017.


"Živimo u vremenu dramatično ubrzanih razvojih procesa kojima pečat daju nove informaciono-komunikacione tehnologije. Rezultat toga su i duboke promjene u tradicionalnom medijskom svijetu, i nove paradigme medijske kulture. To je posebno vidljivo u društvima u tranziciji kao što su naša, koja mukotrpno pokušavaju da kroz sveobuhvatne reforme i usvajanje evropskih vrijednosti uhvate priključak sa savremenim civilizacijskim tokovima.

Naučni projekat regionalnog značaja „Medijski dijalozi“ je to prepoznao na vrijeme. U tom kontekstu je i ustanovljena naučna nagrada „DIALOGOS“ koju razumijem kao potrebu i podsticaj da se utemelje i osnaže nauka i znanje kao bazični resursi za budućnost naših društava i za njihov razvoj", kazao je Đukanović.

Đukanović dodaje da ovaj projekat zaslužuje podršku kao važan dio regionalne saradnje, utoliko prije, kako navodi, što se radi o povezivanju i afirmaciji stručnih kapaciteta u našim zemljama.

Foto: Radio Antena M

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.