SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Podgorica: Porez na nekretnine veći za 20%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.08.2019. - 17:56:30
PODGORICA – Iznos za porez na nekretnine u Podgorici naredne godine mogao bi biti veći za oko 20 odsto u odnosu na ovu godinu zbog drastičnog rasta prosječne cijene stana u novogradnji, koju je zabeležio Zavod za statistiku Monstat.

Uprava lokalnih javnih prihoda Monstatov podatak koristi kao polaznu osnovu za izračunavanje vrednosti nekretnine, koja se zatim povećava ili smanjuje u zavisnosti od zone, starosti objekta i broja bodova za kvalitet gradnje, prenose Vijesti.

Sami iznos poreza je 0,29 odsto vrednosti stana, a zatim se taj iznos može korigovati zavisno od toga da li je ta nekretnina jedina u vlasništvu tog poreskog obveznika i koliko članova domaćinstva živi u njoj.

Prosečna cena stana novogradnje u Podgorici, prema podacima Monstata, u prošloj godini je iznosila 1.054 evra i Uprava lokalnih javnih prihoda je taj iznos koristila za obračun.

Međutim, novi podaci Monstata ukazuju da je u drugom kvartalu ove godine došlo do značajnog rasta cena i da prosečan kvadrat sada košta 1.204 evra.