SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBUNA
 
Podgorički taksisti pobunili se protiv "srpskog Ubera"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.11.2017. - 22:10:18
PODGORICA - Preko srpskog prototipa poznatog Ubera, aplikacije Car:Go za mobilne telefone, od juče se mogu naručivati i plaćati vožnje u Podgorici, a to je izazvalo revolt taksista, koji tvrde da je takav način poslovanja nelegalan, pišu Vijesti.

Car:Go usluga, kako je navedeno, će se naplaćivati po unaprijed utvrđenom cjenovniku koji uključuje cijenu za start, minute (provedene u vožnji) i pređene kilometre.

"Nadležni su počeli da uvode navodno red kod taksi prevoza, a sada je dozvoljeno da posluje ta verzija srpskog Ubera. To nije u skladu sa Zakonom u drumskom saobraćaju", kazao je jedan od taksista "Vijestima".

Istakao je da je njemu i drugim kolegama potrebno mnogo dokumenata za posao, da redovno izmiruju obaveze i poreze prema državi.

Zbog Ubera organizovani su protesti taksista širom Evrope, u Londonu, Parizu, Madridu, Barseloni, u Americi, Aziji, a prema pisanju medija u većini zemalja Evropske unije nije prihvaćen. U Mađarskoj je utvrđeno da je Uber kompanija koristila ilegalne prakse i kršila porezne zakone.

Ministarstvo prometa Hrvatske zaključilo je da partneri vozači Ubera u toj susjednoj zemlji posluju nelegalno jer obavljaju usluge taksija, a za to nemaju potrebnu licencu i dozvole, a što propisuje Zakon o prevozu u cestovnom prometu. Kako su naveli hrvatski mediji iz Car:Go, koji je počeo poslovanje i u toj državi, odgovarajući da prokomentarišu svoje poslovanje, da će o tome odlučiti nadležni.