SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽNICA
 
Podignuta optužnica protiv Mamića zbog prijetnji roditeljima igrača
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.07.2015. - 17:00:00
Zadnja izmjena: 24.07.2015. - 22:02:42
ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Zdravka Mamića zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona, objavljeno je na stranicama Državnog odvjetništva RH.

Iako se u priopćenju ne navode inicijali iz danih informacija lako je iščitati kako je riječ o nogometnom dužnosniku i izvršnom predsjedniku zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo.

Optužnicom se hrvatskog državljanina (1959.) tereti da je oko 11 sati 9. prosinca 2013. u prostorijama jednog kluba u Zagrebu, kao izvršni predsjednik tog kluba na sastanku u vezi uvjeta sklapanja novog ugovora za, u to vrijeme, maloljetnika (1996.) koji je profesionalno igrao za klub; a na koji su došli maloljetnikov otac te još dvije osobe radi zastupanja interesa maloljetnika; u namjeri da ih zastraši, rekao im da će "ih ubiti, pobiti i odslužiti" ako mu uzmu maloljetnika.

Tereti ga se da se potom unio u lice jednom od muškaraca i rekao mu da će mu "iščupati grkljan" te je nakon toga trojici muškaraca u nekoliko navrata ponovio da će "ih ubiti i odslužiti".

Okrivljenikove izrečene prijetnje su kod trojice muškaraca izazvale osjećaj straha i nesigurnosti za njihov život.

Podsjetimo, Branko Murić, otac Roberta Murića, početkom prošle godine prijavio je Zdravka Mamića Državnom odvjetništvu zbog prijetnji smrću. Prijavljeno je da je prijetio Željku Pakasinu, Davoru Ćurkoviću i Branku Muriću, čiji je sin Robert (17) igrao za Dinamo, no nakon tog je incidenta otišao u Ajax.

Ako optužno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda potvrdi optužnicu, bit će to samo jedan u nizu kaznenih postupaka protiv Mamića na tom sudu. Međutim, samo je u jednom predmetu Mamić i pravomoćno osuđen, i to zbog vrijeđanja i psovanja odvjetnika Ivice Crnića koji je zastupao nogometaša Eduarda da Silvu. Njega je izvrijeđao na sudskom ročištu rekavši mu da je "prodavač magle, miš, monstrum i lažov", a optužio ga je i da svakodnevno odlazi na instrukcije kod tadašnjeg ministra Željka Jovanovića. Pravomoćnom presudom Mamić je kažnjen sa 180 dnevnih dohodaka, što iznosi 66.006 kuna.