SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INOVACIJE
 
Polaroid fotoaparat umjesto fotki izbacuje crteže
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 09.07.2018. - 10:31:47

LONDON - "Draw This" je projekt australskog inženjera i umjetnika Dana Macnisha, u kojem se autor poslužio svojim "hakerskim" vještinama i umjetnom inteligencijom da bi izradio vrlo zanimljiv i jedinstveni fotoaparat.

Macnish je, naime, kao osnovu za ovaj projekt iskoristio Googleov set podataka iz njihove aplikacije "Quick, draw!". Googleova igra iz 2016. godine zahtijevala je od igrača da u što kraćem roku nacrta zadani pojam, a AI sustav tada pokušava pogoditi o kojem je pojmu riječ. Iz svega toga nastao je velik set podataka koji povezuje razne pojmove i njihove crteže koje su naškrabali ljudi.

Svi ovi podaci nalaze se u otvorenoj domeni, pa ih je ovaj Australac upotrijebio u suradnji s tehnologijom prepoznavanja sadržaja na fotografijama. Potom je izradio maleni fotoaparat zasnovan na Raspberry Pi-ju, isprogramirao softver, te na aparat dodao i termalni printer. U konačnici, stvar funkcionira ovako: kada se fotoaparatom snimi neka scena, uređaj pokuša prepoznati što se na njoj nalazi. Zatim tako identificirane objekte pronalazi u Googleovoj bazi crteža, te grafike odmah ispisuje na printeru, poput računa iz POS blagajne.

Umjesto fotografije, dakle, fotograf dobiva crtež koji je složila umjetna inteligencija – i koji je u pravilu zabavno iznenađenje, što je i osnovni cilj ovog uradi-sam projekta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.