SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROŠLOST
 
Tomislav Nikolić: Ne stidim se što sam kao četnik bio u ratu
Autor/izvor: SEEbiz / FAZ
Datum objave: 24.05.2012. - 15:34:00
Zadnja izmjena: 24.05.2012. - 21:30:25
FRANKFURT - Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić 19. maja, uoči izbora u Srbiji dao je intervju za Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da se ne stidi što je kao četnik učestvovao u agresiji na BiH, ali da samo budale ne mijenjaju mišljenje.
Nikolić je u iscrpnom razgovoru rekao da je kao dobrovoljac bio u ratu i da se toga ne stidi.

"Dodeljena mi je titula četničkog vojvode. Ali kad je Slobodan Milošević 1993. srpske radikale napao i optužio da držimo naoružane trupe i spremamo rušenje vlade, onda smo rasformirali četnički pokret. Otada se više nismo sastajali. Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvek ostati četnik i da ću, ako me neko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju", rekao je Nikolić za FAZ.

Toma Grobar, kako ga odmilja zovu novinari i politički protivnici, rekao je da postoje snovi koji se ne mogu ispuniti. Jedan takav je Velika Srbija.

"Ima snova koje čovek nikad ne može ispuniti. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu... Kao što želim da Srbija postoji u granicama priznatim od međunarodne zajednice, tako to pravo želim i drugim državama. Moji snovi, iz vremena kad se Jugoslavija raspadala, kad se odlučivalo tko će gde živjeti, nažalost, nisu se ispunili. I, kako stvari stoje, neće se ni ispuniti", rekao je Nikolić.

On je dodao teritorijalni integritet ne može biti doveden u pitanje i da toga više nema.

"Države postoje, one su međunarodno priznate. To na što me sada vi podsjećate, to je bilo onda. Tada smo se svi borili jedni protiv drugih, da bismo dobili nove granice. Evropa se stavila na stranu Hrvatske i u Bosni podržavala Aliju Izetbegovića i tako smo dobili granice koje danas imamo. Danas su to državne granice", rekao je Nikolić.

Na kontataciju novinara da je malo čudno kad neko danas tvrdi jedno a sutra drugo, Nikolić je ponovio stav "jednog francuskog filozofa da samo budala ne mijenja mišljenje".