SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Poljaci, Nijemci i Kinezi zainteresirani za Croatia Airlines
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 09.01.2019. - 16:09:54
ZAGREB - Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines (CA) do kraja ovog mjeseca trebala bi odabrati financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije i pronalaska strateškog partnera.

Dvostupanjski natječaj za tog savjetnika raspisan je još u rujnu prošle godine, a kako doznaje Večernji list, na njega su se javile renomirane svjetske tvrtke poput Deloittea, AT Kearneya, PwC-a, Boston Consulting Groupa te DBV-a koji je u konzorciju s hrvatskim PBZ-om. U CA su nam kazali da je Vlada RH lani tu kompaniju vratila na listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa RH te da je u Nacionalnom programu reformi navedeno da je za CA cilj osigurati daljnji razvoj te jačanje njenih konkurentskih prednosti i pozicije na tržištu zračnog prometa kroz kvalitetno strateško partnerstvo.

A taj strateški partner trebao bi proširiti prometnu mrežu i povećati tržišni udio te dokapitalizirati tvrtku. Na pitanje koje su se tvrtke javile na natječaj za savjetnika, iz Croatia Airlinesa odgovorili su nam su da je taj natječaj još uvijek u tijeku te da stoga ne mogu komentirati njegove pojedinosti. Odabrani savjetnik trebao bi procijeniti koliki je iznos dokapitalizacije potreban za hrvatsku nacionalnu aviokompaniju. Njen je privremeni direktor Jasmin Bajić već prije iznosio procjene da je za to potrebno oko 250 milijuna kuna

U zadnjih godinu dana za ulazak u CA interes su pokazali poljski nacionalni avioprijevoznik LOT te njemački investicijski fond 4K koji je već preuzeo slovenski Adria Airways. Kako doznajemo, načelni interes za ulazak u hrvatskog avioprijevoznika nedavno su pokazale neke kineske aviokompanije. Pri tome je bitno naglasiti da aviokompanije izvan EU mogu imati najviše 49 posto udjela u nekom avioprijevozniku iz Unije. No Kinezi su se kao potencijalni kupci spominjali i za prijašnjih pokušaja prodaje CA, koji su propali.