SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
Poljoprivrednici: Tolušić je mogao i morao bolje
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 23.10.2017. - 11:21:17
OSIJEK - Zaštita domaće proizvodnje hrane, kontrola njezine zdravstvene ispravnosti i kvalitete, ubrzanje i urednost u isplati poticaja, dostupniji EU fondovi, mjere protiv zloporaba zemljišta – samo su neke od značajki za koje u Ministarstvu poljoprivrede (MP) ističu da su obilježile njegov rad u prvoj godini rada Vlade.

Podsjetimo, kada je u jesen 2016. sjeo u fotelju ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića dočekala je afera salmonela, bacivši ga odmah in medias res, a on je odgovorio kako je došao kraj praksi da građani jedu neprovjereno “sve i svašta” (iz uvoza), što je često isticao, uz naglasak na domaću proizvodnju hrane, cijele godine i u različitim akcijama, poput one “Doručak s hrvatskih farmi”. Podalje od službenih brojki i službene poljoprivredne politike, mali OPG-ovac Vlado Matoković iz Selaca Đakovačkih ima svoje dojmove o ovoj godini.

- Kao mali poljoprivrednik, ni u njoj nisam osjetio neki boljitak. Istina, s isplatom poticaja je bolje, ali bolje da imamo više cijene naših proizvoda, žita i dr., pa nam poticaji ne bi ni trebali - rezimira OPG-ovac Vlado Matoković, piše Glas Slavonije.

– U prvom redu, poticaji su isplaćeni na vrijeme, što dosad nije bio slučaj - izdvaja iz rada MP-a u prvoj godini Vlade predsjednik Udruge OPG-ova Život Antun Laslo.

- Intenzivno smo radili na kontroli zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, proveli pojačani nadzor hrane u trgovačkim lancima i objavili sve nalaze inspekcije vezano uz salmonelu. Prekršiteljima smo izdali rješenja o uklanjanju nedostataka i podnijeli optužne prijedloge. Rezultat - bolja samokontrola trgovaca te pojačana kupnja hrvatskih proizvoda. Nadzor se jačim intenzitetom provodi i dalje - kažu u MP-u o efektima “akcije salmonela”. Ministar je u svom nastojanju zaštite domaće proizvodnje hrane htio uvesti i novi pravilnik, kojim se naknada za stroži inspekcijski nadzor pri uvozu voća i povrća iz trećih zemalja diže s 90 na 2000 kuna, što je na noge diglo zemlje u okruženju pa su zaprijetile protumjerama. Pritisak je bio prevelik – sporni pravilnik je povučen. Cijena za inspekcijski nadzor uvoznog voća i povrća iz zemalja izvan EU vraćena je na 90 kuna, i to za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole.

– Pravilnik je povučen na žalost svih nas proizvođača, pa i građana. Vlada ga je trebala prihvatiti i zaštititi domaću proizvodnju, čak ići i dalje. No uvozni lobi i tu je pokazao koliko je jak - komentira Antun Laslo.

Tolušićev tim u prvoj je godini “naslijedio” preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože, na što su stočari odgovorili negodovanjem da su poslužili kao štit cijeloj EU od daljnjeg prodora bolesti, jer da im je stoka pretrpjela uginuća, pobačaje, pad mliječnosti. Potonje im je MP pokušao ublažiti s 19,1 milijuna kuna naknade.

Prvu godinu obilježila je i mjera za stabilizaciju tržišta i ublažavanje krize u mljekarstvu, kojom je mljekarima isplaćeno dodatnih 22,700.000 kuna kako bi se suprotstavili daljnjem padu te proizvodnje. Suzbijene su i dvije ptičje gripe, čime je zaustavljeno njezino širenje. Radilo se i na krovnim zakonima, počevši od Nacrta zakona o OPG-ima, Nacrta zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a pripremljen je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se raspolaganje njime opet vraća lokalnoj razini.

- Omogućit ćemo dodjelu poljoprivrednog zemljišta stočarima koji nemaju dovoljno poljoprivrednih površina u odnosu prema broju grla stoke, mladima, domicilnim poljoprivrednicima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost - kažu u MP-u, a stavljanje zemljom manjkavih stočara u prioritet nije naišlo na odobravanje u ratara i dosadašnjih zakupnika.

– Kakav zakon o OPG-u kada je naš OPG uništen?! Imali smo šansu u Ruralnom razvoju (RR); Komora je predlagala da se iz RR-a svakom registriranom OPG-u da prosječno 200.000 kn, no nisu nas poslušali i šansa je propuštena. Sada opet novi zakon o zemlji, vraćamo ju lokalcima, a problem nikako da riješimo već 25 godina - kritičan je potpredsjednik HPK-a Antun Vrakić.

Prvu godinu obilježilo je i donošenje tzv. mliječnog paketa - pravilnika koji treba pomoći mljekarima.

- Precizno smo propisali parametre za m.m. i bjelančevine na temelju kojih se određuje bolja otkupna cijena sirovog mlijeka. Mljekari sada unaprijed znaju koju će cijenu dobiti za isporučeno mlijeko. Mljekarskoj industriji otvoren je prostor za brži dogovor s otkupljivačima jer sada pregovaraju s proizvođačkom organizacijom, a ne pojedinačno sa svakim proizvođačem - kažu u Tolušićevu timu, gdje naglašavaju i lakšu dostupnost EU fondova našem poljoprivredniku pa navode više od milijardu kuna vrijednih projekata u poljoprivredi.

– Oni su upravo u realizaciji; završili smo obradu natječaja za EU investicije, od kojih su neki čekali dvije godine. Uveli smo učinkovitiji rad uprava i agencija, pojednostavili procedure za EU natječaje – poljoprivrednicima smanjili birokraciju, skratili rokove obrade projekata - ističu u MP-u i dodaju kako su raspisali natječaje u vrijednosti od 900 milijuna kuna.