SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPNJA
 
Poljska potpisala memorandum o kupnji američkog raketnog sustava Patriot
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.07.2017. - 11:40:01
VARŠAVA - SAD je pristao Poljskoj prodati obrambene raketne sustave Patriot, a memorandum o tome je u srijedu kasno navečer potpisao poljski ministar obrane Antoni Macierewicz.

"Potpisan je memorandum da SAD pristaje Poljskoj prodati raketne sustave Patriot u najmodernijoj konfiguraciji. Drago mi je da tu informaciju mogu objaviti na dan posjete predsjednika Donalda Trumpa Varšavi", kazao je Macierewicz na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro.

Poljska je u ožujku najavila potpisivanje ugovora vrijednog 7,6 milijardi dolara s američkom tvrtkom Raytheon o kupnji osam raketnih sustava Patriot u sklopu plana moderniziranja svojih oružanih snaga do 2023.

Američki predsjednik doputovao je u Varšavu gdje će, kako je objavila Bijela kuća, potvrditi privrženost NATO-u u govoru i sastancima s predstavnicima država koje su najbliže Rusiji, a uoči summita G20 u petak i subotu u Hamburgu.

Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i američki predsjednik bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima.