SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Poljski LOT pregovara o preuzimanju Croatia Airlinesa
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 12.07.2018. - 22:34:30
VARŠAVA - Poljski državni avioprijevoznik LOT navodno je u procesu preuzimanja značajnog učešća u Croatia Airlinesu. 

Prema dnevnom listu "Rzeczpospolita", hrvatska vlada pozvala je predstavnike LOT-a da razgovaraju o tom pitanju. Nepotvrđeni izvještaji kažu da će prvi sastanak dvije kompanije biti održan ovog ljeta. LOT je već kupio udio u estonskoj državnoj aviokompaniji Nordica 2017. 

Za potencijalno preuzimanje hrvatske aviokompanije bit će potrebna baza u Zagrebu. Pošto LOT već ima bazu u susjednoj Mađarskoj, dva ogranka bi mogla konkurirati sami sebi, navela je Rzeczpospolita u izvještaju u srijedu. Croatia Airlines je već nekoliko kvartala u crvenoj boji. U međuvremenu, LOT, koji ima adekvatna financijska sredstva, može biti rješenje problema. Međutim, poljski prevoznik želi da novac potroši na vloastiti razvoj. 

"Trenutno smo fokusirani na zgradu u Budimpešti i bazu u Budimpešti. Štoviše, želimo proširiti suradnju sa Nordicom", rekao je portparol LOT-a. "Gdje LOT preuzima još jednog avioprevoznika, to mora garantirati rapidno povećanje naše ekspanzije. U svakom slučaju prerano je za komentare o razgovorima koji su tek počeli", dodao je on. 

Croatia Airlines je mali avioprevoznik, koji ima 900 zaposlenih. Posjeduje 12 aviona i ima letove za 39 aerodroma, uglavnom u zapadnoj Evropi. Croatia Airlines je 2017. godine prevezao 2,1 milijun putnika. Prošle godine, LOT-ovi avioni su prevezli 6,8 miliona putnika, a do 2020. godine kompanija se nada da će svake godine prevoziti više od 10 milijuna putnika.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.