SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGODA
 
Ponovno odgođena modernizacija riječke rafinerije
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 20.11.2018. - 22:50:38
ZAGREB - Riječka rafinerija početkom iduće godine ide u redovni remont, potvrđeno je Novom listu u upravi Ine, no bez odgovora na pitanje hoće li istovremeno, dok traje remont u Rijeci, u pogonu biti sisačka rafinerija.

Za nju su sisački radnici već duže vrijeme uvjereni da će u idućoj godini biti potpuno ugašena. Na pitanje kakav je plan proizvodnje u Sisku tijekom iduće godine, iz uprave Ine, s 2019. godinom pred vratima, Novom listu odgovaraju kako »nikakve nove odluke nisu donesene«. Spominju samo trenutačan rad postrojenja, odnosno da primarna postrojenja u Sisku rade u blokovima, a sekundarna kontinuirano.

U rujnu je, podsjetimo, Stožer za obranu Rafinerije Sisak objavio kako se za sisačku rafineriju pripremaju dva scenarija – prvi po kojem će raditi još samo do 1. siječnja iduće godine te drugi, po kojem bi rad rafinerije trajao do 1. svibnja 2019. Tad bi, ili najkasnije u lipnju, neslužbene su informacije, trebao biti završen i remont riječke rafinerije. Iz uprave ne otkrivaju koliko će remont u Rijeci trajati.

– U Rafineriji nafte Rijeka početkom sljedeće godine planiran je redovni remont koji uključuje rastavljanje i čišćenje postrojenja, kao i mijenjanje eventualnih potrošenih dijelova. Za vrijeme trajanja remonta opskrba tržišta gorivom odvijat će se nesmetano – odgovaraju iz Uprave Ine.

Na pitanje kad se pak očekuje odluka o nastavku modernizacije rafinerije Rijeka, odgovaraju kako se odluka o investiciji očekuje iduće godine. To je još jedna, ovaj put poprilična odgoda nastavka modernizacije, jer je bivši šef Ine Zoltan Aldott za naš list u svibnju prošle godine kazao kako se projekt modernizacije »realizira u skladu s projektnim planom, i ne postoje aktivnosti koje su suspendirane ili kasne«.

Konačna odluka, neophodna za pokretanje procesa izgradnje, rekao je tada, očekuje se krajem 2017. godine, potpisivanja ugovora za izgradnju novog postrojenja planirana su od sredine 2018., a početak proizvodnje novog postrojenja za obradu teških ostataka planiran je za kraj 2020. godine. U veljači ove godine Aldott je donošenje odluke o nastavku modernizacije, međutim, najavio za drugu polovicu 2018., jer je krajem lipnja trebao biti poznat točan izračun koliko bi nastavak modernizacije bio isplativ.

Iz Ine sad pak odgovaraju kako je postupak za nabavu postrojenja za obradu teških ostataka pokrenut krajem prošle godine, i još je u tijeku budući da se radi o »izuzetno kompleksnom i vremenski zahtjevnom natječaju«. Odluka o investiciji očekuje se iduće godine, pri čemu je nužno da se, poručuju iz uprave, »ostvare svi preduvjeti koji će ulaganje učiniti isplativim«. Porezna uprava je ranije bila donijela odluku o nekim dodatnim oporezivanjima rafinerija pa i o tome ovisi odluka za Rijeku, jer može utjecati na isplativost projekta – poruka je koju je, ne prvi put, u veljači Aldott poslao državi, poručujući između redaka da i o njoj ovisi nastavak modernizacije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.