SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKTUALIZIRANO
 
Ponovo aktualna priča o spajanju Deutsche Banka i Commerzbanka
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 10.12.2018. - 09:31:23
FRANKFURT - Stavljajući iznova u opticaj ideju o spajanju Deutsche banke i Commerzbanke, dviju najvećih njemačkih banaka, tjednik Focus otkriva kako na tome intenzivno radi njemačko Ministarstvo financija. 

Tjednik podsjeća da je zagovornik integracije Deutsche i Commerzbanke aktualni ministar financija Olaf Scholz.

- Problematično je ako jako i globalno gospodarstvo poput njemačkog, nema isto takve banke koje ga podupiru – smatra ministar Scholz. Focus navodi kako Scholzovo ministarstvo razmatra više scenarija spajanja dvaju najvećih njemačkih banaka od kojih je jedan, otkriva tjednik, i mogućnost da njemačka država osigura većinsko vlasništvo u bankama kako bi izvršila njihovu fuziju.

U opticaju je, prema istome izvoru, i mogućnost da njemačka vlada osnuje holding koji bi ostvario vlasničku kontrolu u Deutsche i Commerzbanki i obavio spajanje. Isto tako, Scholzovo ministarstvo navodno je ispitalo mogućnost da se država zaduži kod velikih njemačkih kompanija za ostvarivanje potrebnog broja dionica dvaju banaka.

U Commerzbanki država je dioničar s 15 posto udjela, što je čini najvećim pojedinačnim vlasnikom. Vlasnička struktura Deutsche banke još je razmrvljenija, s oko 600 000 dioničara među kojima je i država, s tim da najveći pojedinačni dioničar ima svega 4,76 posto vlasništva.

Prethodnu seriju spekulacija o objedinjavanju najvećih njemačkih banaka potaknulo je preuzimanje vlasničkih udjela u Deutsche i Commerzbanci od strane fonda Cerberus tijekom prošle godine. O toj integraciji se u njemačkim medijima pisalo i govorilo i tijekom 2016., kada je država uspjela donekle konsolidirati poslovanje Commerzbanke koja se našla u problemima nakon svjetske financijske krize 2008..

I za Deutsche banke se vjeruje da bi joj integracija udahnula novu snagu. Komentirajući ideju o spajanju dvaju najvećih njemačkih banaka, Bloomberg napominje kako Deutsche banka ima najmanju tržišnu kapitalizaciju među najvećim europskim bankama poput francuskih BNP Paribasa i Societe Generalea i švicarske UBS banke. Magazin primjećuje i kako razloge oklijevanju Njemačke da priđe toj integraciji valja tražiti i u tome što dvije banke zajedno imaju oko 80 tisuća zaposlenika, među kojima bi mnogi postali višak ako bi se stvorila jedna banka.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.